Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakslag för John Bauer

/
  • John Bauergymnasiet på Sörby Urfjäll har hankat sig fram med tillfälliga bygglov. Den detaljplan som antogs i maj gjorde gymnasiet lagligt, men nu har länsstyrelsen rivit upp detaljplanen.

I maj antogs en ny detaljplan som gav John Bauergymnasiet rätt att vara kvar på Sörby Urfjäll.

Nu har länsstyrelsen rivit upp detaljplanen.

Orsak: fel instans tog beslutet.

Annons

John Bauergymnasiet har legat i industriområdet Sörby Urfjäll ända sedan det öppnade i Gävle. Eftersom skolverksamhet stred mot bestämmelserna i detaljplanen har skolan hankat sig fram med tillfälliga bygglov.

I våras antog byggnads- och miljönämnden efter flera års utredning en ny detaljplan som gjorde gymnasiet lagligt. Den nya detaljplanen gör att eleverna för första gången får en skolgård, och deras skolväg blir också säkrare.

Men detaljplanen överklagades av Gästrike Återvinnare, som håller till på andra sidan Utmarksvägen. Den nya planen skulle kunna hindra att återvinningscentralen byggs ut eftersom bullret skulle kunna bli störande för skolan, befarade Gästrike Återvinnare.

Nu har länsstyrelsen bifallit överklagandet och upphävt detaljplanen. Men det är inte bullret som är argumentet. I stället pekar länsstyrelsen på ett allvarligt formellt fel: Detaljplanen borde inte ha antagits av byggnads- och miljönämnden utan av fullmäktige, eftersom den har stort principiellt intresse, säger länsstyrelsen.

Att tillåta en gymnasieskola i ett utpräglat industriområde är inte en rutinfråga som kan delegeras.

Att fullmäktige borde fått besluta har Roger Persson, MP, inte funderat över alls. Varken i egenskap av kommunalråd eller som styrelseordförande i Gästrike Återvinnare, säger han.

– Jag har inte ens tänkt tanken att frågan borde lyftas och det har nog ingen annan heller. Kanske för att ingen sett någon stor konflikt. Företagen runt omkring har ju inte heller klagat. Det är länsstyrelsen som varit mest kritisk, säger han.

Vad som händer nu är oklart. En möjlighet är att kommunen behandlar samma detaljplan en gång till men gör formellt rätt. Det skulle betyda att byggnads- och miljönämnden tar om sitt beslut, och sedan skickar detaljplanen till kommunfullmäktige, som får ta det slutliga beslutet.

Men gör man så har man inte löst bullerfrågan och risken är att Gästrike Återvinnare överklagar en gång till.

– Gästrike Återvinnare kan bara avvakta just nu och se hur Bygg & Miljö väljer att göra. Men min personliga förhoppning är att vi ska hitta en lösning, säger Roger Persson.

– Frågan för Gästrike Återvinnare är egentligen vem som ska stå för den merkostnad som kan uppstå. Om vi måste kosta på extra bullerskydd för att det ligger en skola intill kanske Gavlefastigheter kan stå för en del av merkostnaden? säger han.

Mer läsning

Annons