Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bankernas nya taktik har minskat rånrisken

/

Under de senaste åren har bankerna blivit alltmer återhållsamma med kontantärenden. Samtidigt har de utsatts för färre rån. I stället är det butiker som rånas.

Annons

Redan 2007 pekade Brottsförebyggande rådet, Brå, på denna utveckling. Under 90-talets början eskalerade bank- och postrånen. 1993 anmäldes 198 bankrån och 142 postrån i Sverige. I Gävleborg begicks samma år sex bank- och postrån, en hög siffra för länet.

Sven Granath är kriminolog och forskare på Brå och han förklarar vad det var som hände under slutet av förra seklet.

– Den här typen av brott ökade under 80-talet och bankernas säkerhet var fortfarande något lägre under början av 90-talet. Samtidigt måste man komma ihåg att det är en liten grupp av personer som begår sådana brott. Det kan exempelvis ha varit några ligor som utförde många rån under den tiden.

Ett sätt att minska rånrisken för Posten och bankerna har varit att begränsa kontanthanteringen.

Bankerna har sedan ett par år tillbaka höjt avgifterna för kassaärenden och dessutom begränsat hur stora kontantuttag som kan göras.

Även detta tycks ha haft effekt.

2008 registrerades 155 bankrån i Sverige, 2010 rånades bara 41 banker. Samtidigt anpassar sig de kriminella till ett mer kontantlöst samhälle.

– Det handlar om att komma över pengar. Många går över till kortkapningar i stället. En typ av mycket obehagliga brott som vi tyvärr kommer få se mer av är kidnappningar där personer tvingas ta ut pengar.

I stället har det skett en så kallad övergångseffekt där de kriminella ger sig på butiker i stället.

Butiksrånen låg 1993 på knappt 500 om året, men var 2010 uppe i drygt 900.

Även i Gävleborg har butiksrånen ökat, från tio 1993 till rekordet 23 butiksrån 2010.

– Trycker man ner knappen på ett ställe flyger den upp på ett annat. De här brottslingarna letar hela tiden efter ett sätt att komma över kontanter, men också värdefulla saker. Att säkerheten blivit högre på bankerna och värdetransporterna gör att butiksrån blir mer intressanta. Men framförallt är det butiker som säljer mer värdefulla saker som rånas. Samtidigt minskar även kontanthanteringen i vanliga butiker, vilket borde göra dem mindre attraktiva. Det är möjligt att vi kommer att få se fler inbrott framöver.

När det gäller personrånen i landet har de pendlat mellan 6 000 och 7 000 under de senaste tolv åren.

I Gävleborg har de anmälda personrånen gått från cirka 50 om året till drygt 150.

Gävle har under senare år drabbats av en personrånsvåg.

– Lokalt kan en trend slå igenom väldigt kraftigt när den kommer. Det vi kan se är att ungdomar som inleder en kriminell karriär gör personrån och i viss mån butiksrån i stället för stölder och inbrott, vilket var vanligare förr.

Mer läsning

Annons