Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bantat förslag för Strömvallen

/
  • Så här är den nya träläktaren tänkt att se ut från Gavleån. På baksidan inryms omklädningsrum och eventuellt också VIP-ytor i en paviljong.

Så här blir budgetombyggnaden av Strömvallen. I det nya förslaget har kostnaderna bantats från 98 till 42 miljoner kronor.

– Det blev bättre än vi trott, säger Bo Rickegård i kommunens arbetsgrupp.

Annons

Sedan Gefle IF:s drömarena på Sätraåsen fick nobben har kommunens utredningsgrupp nu tagit fram ett förslag till enklare ombyggnad av Strömvallen.

– Det är en variant där vi enbart uppfyller 2014-kraven, säger Bo Rickegård, byggchef på Gavlefastigheter och sammankallande i utredningsgruppen.

Den norra läktaren tas bort och ersätts med demonterbara läktarsektioner under tak. På baksidan, mot Gavleån, byggs en paviljong med bland annat omklädningsrum och pressrum.

– Precis som läktaren är paviljongen konstruerad så att den går att flytta och ställa upp på en annan idrottsplats, säger Bo Rickegård.

Tanken är att kommunen ska kunna sälja eller flytta paviljongen och läktarsektionerna till någon annan arena om Sätraåsen blir verklighet. I förslaget för Strömvallen ingår även ny, flyttbar belysning, borttagning av flera pelare samt bekvämare stolar på den södra läktaren. Alltsammans beräknas kosta 42 miljoner kronor.

– Men Gefle IF har även uttryckt önskemål om tvättstuga och ledarrum. Det skulle öka kostnaden med 1,5 miljoner kronor, säger Bo Rickegård.

Möjligheten finns också att bygga en sponsorvåning ovanpå paviljongen för tre miljoner kronor.

– Då får vi de VIP-ytor som Gefle IF har efterfrågat. Tidigare har vi hänvisat till konserthuset eller Silvanum, men det tycker inte konserthuset är optimalt eftersom de vill ha så mycket egna evenemang där som möjligt, säger Bo Rickegård.

Bo Rickegård framhåller att det än så länge bara rör sig om ett förslag som nu ska ställas mot ursprungsidén att bygga om Strömvallen för 98 miljoner kronor.

– Som jag tolkat politikerna är Sätraåsen också ett förslag som lever vidare, säger Bo Rickegård.

Budgetombyggnaden beräknas ta sex-sju månader. Om det inte hinner bli klart före 2014 tror Bo Rickegård att Gefle IF kan få dispens från de nya kraven.

Mer läsning

Annons