Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara ett lokalt namn hos Skaparbyn

Det tog sju timmar. Sedan fanns bara ett lokalt namn kvar i Stiftelsen Hedesundavävarnas styrelse.

Annons

Båda sidor hade försökt mobilisera anhängare inför föreningen Hedesundavävarnas årsmöte i lördags. ”Stockholmsfalangen” vann och kom med en ledbuss med drygt 80 personer till Hedesunda.

Resultatet blev att den sittande majoriteten stärkte sin position i styrelsen. Yvonne Wendelius, Ockelbo, hade ett år kvar men avsade sig sin plats när hon såg hur den nya styrelsen skulle komma att se ut.

– Nu har de tagit över allt. Jag tycker att det är så tråkigt, eftersom jag är Birger Forsbergs förvaltare och har försökt värna om hans livsverk, säger Yvonne Wendelius.

– Och jag fattar inte vad staten håller på med som låter dem få så många Fas 3:are, fast det är uppenbart att det inte finns några arbetsuppgifter, säger hon.

Bernt Jonsson, Gävle, blev bortröstad ur stiftelsestyrelsen.

– Det är faktiskt en befrielse, för det är hemskt hur det går till i den styrelsen. Jag har varit föreningsaktiv i 40 år men aldrig varit med om något liknande, säger han.

– Det senaste året har jag inte fått se ett protokoll, ingen ekonomisk redogörelse och fått kallelserna till mötena högst fem dagar i förväg. Har jag sagt att jag kan komma har mötena ställts in, säger han.

Det finns visst fog för kritiken, tycker Jan Fjellander, Lidingö, som är vice ordförande i den nya styrelsen.

– Jag kan hålla med om att protokollskrivningen inte fungerat helt. Men Bernt och Yvonne har snarare utestängt sig själva från styrelsearbetet genom sitt sätt att agera, säger han.

Årsmötet i lördags tog drygt sju timmar innan det var klart.

Den nya stiftelsestyrelse som i fortsättningen har ansvar för Skaparbyn på Ön i Hedesunda består nu av Ingrid Westin, Karlstad, Jan Fjellander, Lidingö, Peter Eller, Stockholm, Mikael Adersteg, Enebyberg, Stefan Öhrman, Hedesunda, Birger Löwenhielm, Stockholm, Csilla Patachich, Stockholm, och Gustaf Jillker, Östersund.

Mer läsning

Annons