Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara hälften av parkeringsplatserna blir kvar

/

Runt hälften av parkeringsplatserna på Alderholmen kan komma att försvinna.

Nya parkeringsregler ska bli första steget på vägen mot en mer ordnad gatumiljö.

Annons

Parkeringsplatsen bakom Thoren Business School på Alderholmen är klar och väntar bara på avgiftsautomater. Samhällsbyggnadskontoret har tittat vidare på parkeringsläget och föreslår att det bara blir tillåtet att parkera på ena sidan av Magasinsgatorna och då bara två timmar i taget dagtid vardagar och mellan 9 och 15 lördagar. Datumparkering införs, vilket innebär att varannan natt kan inga bilar stå där.

– Vi vill ha omsättning på bilar i området, säger Stefan Erixon, parkeringssamordnare.

Dels hindrar bilarna snöröjning och sopning, dels ska gatumiljön få ett lyft med den nya detaljplanen. Ett förslag ska presenteras under våren och parkeringarna är en tjuvstart på det arbetet. Kommunen vill få en stadsdel med såväl bostäder som butiker, restauranger och kontor.

– Det ska inte fungera som p-platser utan området ska blomma upp, säger Karl Blad, gatu- och parkchef.

En tanke är att göra en parkering liknande den bakom Thoren Business School på grusplanen intill fiskrestaurangen och Gevalias lastplats.

Dagens parkeringar efter Norra Skeppsbron blir kvar. Uppskattningsvis innebär förslaget att hälften av dagens parkeringar på Magasinsgatorna försvinner.

Alla fastighetsägare har inte fått information än, men Anders Hedström, marknadsområdesansvarig för Diös i Gävleborg, har. Han tycker att grundtanken är bra, men har synpunkter på detaljer som han kommer att ta upp med kommunen när han sammanställt dem.

Politikerna i tekniska nämnden har fått höra om tankegångarna och ska fatta beslut om hur det blir på sitt februarimöte. Ger de klartecken kan de nya parkeringsreglerna börja gälla när tjälen släppt så att skyltarna kan sättas upp.

Mer läsning

Annons