Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn cyklar utan hjälm

Bara vart fjärde barn använder cykelhjälm.
– Det är verkligen ganska uselt, säger Katarina Bokström, projektledare på NTF, som räknat cykelhjälmar.

Annons

Trots att det sedan 2005 är lag på att alla barn upp till 15 år ska använda cykelhjälm, visade NTF:s mätning i våras att bara hälften av alla barn i Sverige använder hjälm.

Sämst i hela landet är Gävleborg. Här använder bara 24 procent av barnen cykelhjälm. Bland barnen i 13-15-årsåldern var det allra sämst, med bara fem procent hjälmförsedda.

Vid de tre skolorna i Gävle där räkningarna genomfördes låg hjälmanvändningen på 28 procent vid Solängsskolan, 14 procent vid Stora Sätraskolan och 35 procent vid Sofiedalsskolan.

– Frågan är hur mycket man jobbar med frågan i Gävle. Pratar man om hur viktigt det är i skolan eller i idrottsföreningarna? säger Katarina Bokström.

En förklaring till att få barn tar på sig hjälmen kan vara att även vuxna struntar i hjälm.

– Det är faktiskt ganska uselt bland vuxna också i Gävleborg. När vi kollade på ett cykelstråk vid Konsum Eken i Gävle var det 19 procent som hade hjälm. I Bollnäs var det bara två procent av de vuxna som hade hjälm, säger Katarina Bokström.

Den låga hjälmanvändningen bekräftas av Ingegerd Krantz på Tekniska kontoret, som håller i Trafikantveckan. När kommunen har räknat hjälmar brukar man hamna på cirka 20 procent. Någon särskild räkning bland barn har man aldrig gjort.

– Det finns helt klart mer att göra på det området. Vi har haft ett samarbete med cykelhandlarna som fått utbildning i hur viktigt det är med hjälm för att undvika skallskador, men vi skulle kanske kunna göra något tillsammans med skolorna också, säger Ingegerd Kranz.

Mer läsning

Annons