Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Barn måste lära sig att ge, inte bara ta”

Är du kock, chaufför och städerska till dina barn? Då är du kanske en curlingförälder. Men barn behöver lära sig att ta ansvar för att klara sig i vuxenlivet. Annars kan nästa anhalt bli tv-programmet ”Lyxfällan”.

Annons

– Det är inte dumt att bry sig om sina barn och vilja deras bästa, men följderna blir inte alltid som föräldrarna tänkt sig, säger Elisabeth Clave, barnpsykolog och en av författarna till boken ”Sopa lagom”, som handlar om curlingföräldrar.

Många föräldrar har dåligt samvete eftersom de jobbar långa dagar och då försöker de kompensera genom att ge barnen dyra saker. Curlingföräldrar vill inte heller ställa krav på sina barn att hjälpa till hemma. De vill inte ha bråk på den lilla tid de har tillsammans med barnen.

Elisabeth Clave säger att det är viktigt att barnen lär sig att ta ansvar för att de ska kunna klara sig själva som vuxna.

– Föräldrar måste ha mer tilltro till ungdomarna och förvänta sig att de klara av saker. Barnen måste lära sig att ge – inte bara ta.

Hon berättar om unga vuxna som inte har en tanke på att körkort, eftersom de förväntar sig att bli skjutsade överallt. Och hon pratar om tv-programmet ”Lyxfällan” där pengarna rinner mellan händerna på människor.

– Det finns unga som inte har en aning om vad saker och ting kostar eller hur man tvättar eller städar. De har gått på schemalagda aktiviteter sedan de var ett år. Någon annan, föräldrarna eller skolan, har stått för planeringen. När de sedan tar studenten tar allt det där slut och de måste själva ordna saker, vilket de inte alltid klarar så bra, säger Elisabeth Clave.

Annons