Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn tvingades av tåget

/
  • Storasyster Josefin Karlsson med syskonen Emma, ett år, Simon, tre år, Michelle, sju år och Hugo fem år.

Han såg fram emot att hämta sina fem barn på Centralstationen i Gävle. Men de fanns inte med på tåget.

– De slängdes ut i Tierp, säger Jens Karlsson.

Annons

Hans fru Nara Karlsson hade varit med barnen i Göteborg under höstlovet och var på torsdagskvällen på väg tillbaks till Gävle. Från Stockholm åkte de pendeltåg till Upplands Väsby där de skulle byta till Upptåget som körs av Uppsala Lokaltrafik, UL.

Den äldsta dottern är 18 år gammal, hon adopterades till Sverige för två år sedan. De övriga fyra barnen är mellan ett och sju år gamla.

– Jag sprang iväg för att köpa ett rabattkort, men kom tillbaks en sekund för sent så att tåget hann gå, säger Nara Karlsson.

På tåget fanns hennes fem barn, en barnvagn och två resväskor. Hon blev orolig och ringde direkt till den äldsta dottern. Kliv inte av, pappa möter er i Gävle, löd instruktionen.

– Det var för mycket för henne att hålla reda på, de mindre barnen är ganska busiga och risken var stor att någonting skulle hända, säger Nara Karlsson.

Men tågvärdinnan hade en annan syn på saken. Utan färdbevis får man inte åka tåg, menade hon.

– Jag försökte prata med henne och förklara situationen. Jag sa att Jens skulle betala när de kom fram, men hon ville inte lyssna, säger Nara Karlsson.

I Tierp tvingades barnen att lämna tåget. Där fick de vänta på perrongen i en halvtimme på sin mamma.

– De var kalla, men i övrigt hade det gått bra. Men jag är ändå förvånad över att UL kan göra på det sättet, de borde ta större ansvar. Tänk om någonting hade hänt, säger Nara Karlsson.

I Gävle kokade Jens Karlsson av ilska när tåget gled in på Centralstationen. Han letade rätt på tågvärdinnan och talade om vad han tyckte om hennes agerande.

– Lokföraren sa: ”Du ska veta hur många liknande historier vi hör varje dag”. Men det spelar ingen roll, man kan ändå inte slänga ut fyra små barn på det sättet, säger han.

Jens Karlsson deklarerade att han skulle polisanmäla UL. ”Var i så fall noga med att skriva namnet på anmälan så att vi kan polisanmäla dig”, blev kommentaren från tågpersonalen.

I efterhand har tågvärdinnan sagt att hon uppfattade att den 18-åriga dottern var mamma till barnen. Som kompensation för missförståndet bjöd UL på en taxiresa från Skutskär hem till Valbo.

Erik Wikström

Mer läsning

Annons