Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Barnbarnen” får skaka galler

/
  • Till vänster den 47-årige misstänkte, till höger 45-åringen. I mitten laddare till de många telefoner av varierande märken som bedragarna använt när de ringt upp sina offer. Pengarna hittades när männen greps. De hade då nyligen lurat en äldre man i Umeå.

Bedragarna som utgav sig för att vara äldre kvinnors barnbarn för att skinna dem på pengar döms nu till fängelsestraff.

Annons

Båda männen, hemmahörande i Stockholm, döms till tre år och tio månaders fängelse av Hudiksvalls tingsrätt. De döms för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. Den äldre av dem, 47-åringen, döms även för förberedelse till grovt stöld.

Männens brottsmetod, att ringa upp kvinnor över 80 år, utge sig för att vara deras barnbarn och vädja om snabba lån i 40 000-kronorsklassen för bilaffärer har väckt avsky. Åklagare Christer Sammens uppskattade att duon dragit in runt en miljon kronor i kontanter och smycken till ett värde av hundratusentals kronor.

De jobbade målmedvetet och ska ha besökt 31 städer runt om i Sverige i jakt på offer. Fyra av de drygt 130 åldringarna som stod som målsägare var Gävlekvinnor.
Även en 43-årig kvinna döms i härvan för förberedelse till grov stöld, men i hennes fall innebär domen bara att en tidigare dom även omfattar denna brottslighet.

Åldringsbedragarna åtalades för fyra fall av bedrägeribrottslighet mot Gävlekvinnor. Ett av fallen rörde ett fullbordat bedrägeri mot den 85-åriga Gävlekvinnan Barbro, som GD tidigare intervjuat. För några år sedan fick hon diagnosen bukspottkörtelcancer. Bedragaren, enligt domen 45-åringen, slog till när hon vägde ner mot 30 kilo och var illa däran.

– Jag var hemskt dålig. Men jag tog bussen till banken och plockade ut 30 000 från mitt bankfack. Han skulle skicka en kompis för att hämta pengarna.

Hon hann knappt stiga innanför dörren med pengakuvertet förrän ”hämtaren” dök upp.

– Du kan komma in, sa jag. Så kan vi räkna pengarna och se till att summan är rätt. Men han stod kvar där ute bland skuggorna. Helt tyst.

Den 45-årige mannen ska nu betala 40 000 kronor i skadestånd till Barbro, som är ett fingerat namn.

45-åringen fälls för ytterligare ett grovt bedrägeriförsök mot en Gävlekvinna och 47-åringen för ett annat. I det fjärde fallet där båda misstänktes för grovt bedrägeriförsök ogillas åtalet.

Mer läsning

Annons