Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnens skog en soptipp

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Nedskräpning. Skogen vid Södra koloniföreningen används som soptipp, konstaterar Lars Isaksson, tekniska kontoret. Förstår folk inte att detta är åtalbart, undrar han.

GÄVLEBlåsippsskogen håller på att förvandlas till en soptipp.

Annons
Lass efter lass med fallfrukt och ris har tippats i det lilla skogsområdet vid Muréngatan vid Södra koloniområdet i Gävle den senaste helgen. Vad som döljer sig under riset kan man bara ana.
- Jag är faktiskt besviken. Kolonisterna och villaägarna här i närheten borde förstå bättre, säger Lars Isaksson, byggnadsingenjör på tekniska kontoret.
På måndagsförmiddagen fick tekniska kontoret tips om nedskräpningen av det lilla skogspartiet utanför Södra koloniområdet. Vad han fick se när han kom dit fick Lars Isaksson att häpna.
- Det ligger stora skräphögar trettio-fyrtio meter utefter stigen och långt in i skogen. Under riset finns plastpåsar och annat skräp. Och man ser att det mesta har körts hit den här helgen. Ska kommunen städa här kommer det att gå minst 30 000 kronor, säger han.
- Det är så synd. Det här är egentligen en fin blåsippsskog där dagisbarnen brukar gå och titta på vårblommor.
När Lars Isaksson stod och tittade på skräpet kom tre kvinnor med säckar som de tömde ut, trots att de blev tillsagda. Kvinnorna hade tur som inte blev rapporterade.
- Jag vet inte om folk inte förstår att det är åtalbart att skräpa ner, säger Lars Isaksson.

Värre än någonsin
Vid Muréngatan är nedskräpningsproblemet värre i år än någon gång tidigare, kanske för att koloniföreningen har slutat ställa ut en container för trädgårdsavfall som man gjorde förr.
Men problemet att folk tippar trädgårdsavfall och annat avfall i skogen finns på många ställen, även i Sätra, i Hille och i Bomhus.
- Förra veckan städade vi i Varva. Där kostade det 19 000 kronor att städa och under trädgårdsavfallet låg det både spisar och kylskåp.

Kommer att be om hjälp
Lars Isaksson kommer att skriva till koloniföreningen och be om hjälp med att lösa problemet vid Muréngatan. Dessutom ska han ta upp en diskussion med Gästrike Renhållare som ansvarar för insamling av alla hushållssopor, inklusive trädgårdsavfall.
- Det är ju inte långt från Södra koloniområdet till Återvinningscentralen på Sörby Urfjäll. Men kanske har de öppet för kort tid? säger Lars Isaksson.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons