Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnfamiljer ska fångas upp

Genom Gavlegårdarnas nära samarbete med socialtjänsten fångas många barnfamiljer upp innan de vräks. Samtidig önskar det kommunala bostadsbolaget att socialtjänsten ska ta ett större ansvar för att hjälpa dem som har svårt att betala hyran.

Annons

– Det är en rättvisefråga. Jag tycker att det är bättre att det här samhällsproblemet blir kännbart för alla skattebetalare än att våra hyresgäster får betala andras skulder genom höjda hyror, säger Lars Gyllin som är bostadskonsulent på Gavlegårdarna.

Han ställer sig tveksam till om situationen med vräkningar i Gävle verkligen är så allvarlig som Kronofogdens statistik visar.

– Det finns en felkälla i statistiken. Den förs över hur många barn som ”berörs” av vräkningar. Det innebär tillexempel att barn som har en gravt alkoholiserad pappa som de inte träffat på tio år ”berörs” när han blir vräkt.

Samarbetet med socialtjänsten har gett effekt. Sedan 2003 har antalet vräkningar hos Gavlegårdarna sjunkit från 117 till 69.

– Vi går runt och knackar dörr och hör oss för hur situationen är för dem som har svårt att betala hyran. Får vi reda på att det är barn inblandade rapporterar vi det direkt till socialtjänsten.

Lars Gyllin är noggrann med att påpeka att Gavlegårdarna inte förpassar någon hyresgäst till ett liv på gatan.

– Vi för ingen egen statistisk över hur många barnfamiljer vi vräker eftersom vi har hyresavtal med enskilda personer. Ibland får de flytta till en mindre lägenhet hos oss som de kan betala, ibland går socialtjänsten in och står för kontraktet i stället. Erik Jersenius

Mer läsning

Annons