Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bärplockare söker hjälp hos ambassaden

Ett fyrtiotal bulgariska bärplockare övernattade natten till i dag utanför Bulgariens ambassad i centrala Stockholm.

Annons

Enligt ambassaden ska de ha övernattat i en buss. Ambassaden arbetar nu för att skaffa biljetter hem till bärplockarna som inte har några pengar att ta sig hem för.
Polisen uppger att bärplockarna varit i Jämtland.

Enligt personal på bulgariska ambassaden säger bärplockarna att de tagits till Sverige mot löfte om arbete av en person de inte vet vem det är. De har sedan lämnats i skogen och tvingats leva under väldigt dåliga förhållanden, har de uppgett för ambassadpersonalen.

Några bärplockares hemresa har bekostats av deras hemstad. Resten vet inte hur de ska komma hem men hoppas på hjälp från släkt och vänner.
Ambassaden står tills vidare för bröd och vatten två gånger om dagen, och stadsdelsförvaltningen har lånat ut en buss som bärplockarna kan vistas i.

På Bulgariens ambassad arbetar fem personer för att hjälpa bärplockarna att bekosta sin hemresa.
– Vi arbetar hårt för att de ska kunna komma hem. De är fattiga människor men vi hoppas att släkt och vänner i Bulgarien kan överföra pengar till dem så att de kan komma hem på något sätt, säger Tatiana Petrova, ambassadråd vid Bulgariens ambassad.

TT: Kan ambassaden betala deras hemresa?

– Ambassaden har inga pengar som vi kan lägga på dem. Det normala förfarandet är att det skickas pengar från Bulgarien. Men vi gör allt vi kan för att finansiera det på något sätt. Om vi lägger ut pengar för de här människorna måste vi kunna få garantier så att de betalas tillbaka till ambassaden.

TT

Mer läsning

Annons