Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bärplockarna vill hem – vem betalar?

/
  • Den bulgariska ambassadören Svetlan Stoev kom till stormötet i Söderhamn på tisdagen och träffade bland andra sina landsmän Angel Ilief och Danail Tomov.
  • Tony Härdin som är tillförordnad operativ chef för polisen i Gävleborg anser att det är mycket ryktesspridning runt bärplockarna.

Många bärplockare börjar ge upp hoppet. De vill hem. Men vem ska betala flygbiljetten? I går var det stormöte i Söderhamn där polis och socialtjänst från Gävleborg diskuterade de akuta problem som uppstått för bärplockarna.

Annons

Det största lägret med bärplockare finns i Mehedeby i Norduppland. I Gävleborg finns nästan 600 plockare, varav de flesta i Bollnäs och Söderhamn. En del gör även dagsutflykter till Gästrikland för att leta bär.

Men många plockare vill nu åka hem eftersom det är dåligt med bär. Många saknar dock kontanter till hemresa.

I går deltog polis och socialtjänst från Gävleborg i ett stormöte i Söderhamn. Även den bulgariska ambassadören var på plats.

Tony Härdin, tillförordnad operativ chef för polisen i Gävleborg, menar att det är mycket ryktesspridning runt bärplockarna.

– Det är ganska få plockare här och det har inte varit några problem med dem. Många ringer och säger att de känner oro, därför vill vi vara en aktör i den här frågan och vara med på mötet. Vi måste hela tiden följa utvecklingen för att ha koll på vad som händer.

Rolf Sundqvist är områdeschef för polisen och poängterar att det sista polisen vill är att folk ska ta lagen i egna händer.

– Då får vi en släng av anarki och det är ju inte bra alls. Om det skulle dyka upp några problem med bärplockare så är vi förberedda, vi har etablerat god kontakt med socialtjänster och kommuner i Gästrikland, säger han.

– På ambassaden anser de att det inte är deras uppgift att hjälpa bulgarerna hem, men det är inte heller kommunernas uppgift och där hamnar bärplockarna mellan stolarna. Det vi har kunnat konstatera är att det inte finns någon mirakelmedicin, säger Lars Stål, teknisk chef i Söderhamns kommun till TT.

På macken i Hagsta satt i går två kvinnor och fyra män som kommit till Sverige för bären. De kom gående på E4:an på morgonen, berättade Anneli Dahlkvist som driver macken. Bärplockarna kunde inte engelska.

– Men jag förstår att de är rädda, fryser och är trötta och behöver någonstans att sova, säger Anneli Dahlkvist som gett dem mat och kaffe under dagen.

Polisen hade varit där, men när Anneli Dahlkvist försökte få tag i socialtjänsten vid fyratiden hade den stängt för dagen. En kamrat fick tag i Älvkarlebys, som lovade att se vad de kunde göra. Anneli Dahlkvist tycker inte att myndigheterna bryr sig.

– Så här kan man inte göra, överge människor.

Hon visste inte var de sex strandsatta skulle ta vägen över natten. Macken var inget alternativ, tycker hon.

– Jag har ingenstans att härbärgera dem över natten.

Gårdagens stormöte i Söderhamn gav inga konkreta förslag, men de akuta problemen runt bärplockarna är egentligen en politisk fråga, menar Tony Härdin.

– Kommunpolitikerna måste föra frågan vidare uppåt för att man ska inse allvaret. Jag missunnar inte bärplockarna att de kommer hit, men de borde åtminstone få hyfsad information kring vad som gäller. Ska man vara lite krass kanske det inte är så dumt att en del av dem är på Karlavägen just nu. När de står på farstubron till statsministern kanske det väcker tankar, avslutar han.

Mer läsning

Annons