Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bästa platsen inte på kartan

/

Bristen på rastplatser mellan Gävle och Knivsta var länge föremål för kritik från bilister som inte orkade köra de tolv milen utan stopp.

Trafikverket lyssnade och uppförde en prisbelönt rastplats. Men den finns fortfarande inte utmärkt på den egna kartan.

– Jag skäms över den kartan, säger Lars-Erik Höjland på Trafikverket.

Annons

Alla som någonsin suttit bakom en ratt vet att allt från hunger, behöv av att gå på toaletten och framförallt trötthet kan vara en distraktion på vägarna. Då en distraherad bilist kan vara en farlig bilist finns det regler för hur långt det får vara mellan olika rastplatser.

– Det finns direktiv som säger att det måste finnas en rastplats värd namnet var 40:e till 80:e körminut, säger Trafikverkets Lars-Erik Höjland som själv kört sträckorna kring Gävle och intygar att direktiven efterlevs.

Men när E4:an byggdes ut var klagomålen högljudda för att just rastplatser värda namnet saknades på sträckan Gävle-Knivsta, som mäter tolv mil. Därför uppfördes rastplatsen Arvidsbo i höjd med Tierp 2008. Året efter vann den pris för att vara Uppsala läns bästa. Men fyra år senare går den fortfarande inte att hitta på kartan på myndighetens hemsida.

– Den finns med på den nytryckta rastplatskartan för i år. Men kartan på hemsidan är fortfarande inte uppdaterad. Jag skäms över den kartan, säger Lars-Erik Höjland på Trafikverket.

Mer läsning

Annons