Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Båtägare tröttnar på inbrotten

/
  • – Säkerheten måste bli bättre. I dag kan vem som helst köra rakt in på området, säger Karin Johansson som betalar 3 100 kronor för sin bryggplats i Stenborgskanalen.

På en månad har hon haft två inbrott i båten.

Nu börjar hon ledsna.

– Om det fortsätter så här kan jag inte ligga kvar, säger Karin Johansson.

Annons

Bryggan vid Stenborgskanalen mittemot gasklockorna har kostat över nio miljoner kronor att bygga. Den är snygg och fräsch och borde vara en dröm för båtägare.

Men Karin Johansson ångrar att hon tackade ja till en bryggplats.

– Jag vill byta tillbaka till Gavleån, men nu är det fullt där, säger hon.

Endast sju av drygt 50 platser vid Stenborgskanalen är upptagna.

– Den dåliga säkerheten gör att ingen vill ligga här. Ryktena går om inbrotten, säger hon.

Hon betalar 3 100 kronor till Södra skeppsvarvets båtklubb som i sin tur hyr båtplatserna av kommunen.

– Säkerheten måste bli bättre, kommunen borde sätta upp vägbommar och stängsel precis som på andra kajplatser. I dag kan vem som helst köra rakt in på området, säger Karin Johansson.

Hon har blivit av med två trycktankar och 25 liter bensin till ett sammanlagt värde av drygt 1 600 kronor.

– Det är en relativt liten summa som knappt når upp till självrisken i försäkringen. Men det är irriterande att inte kunna lämna saker i båten, nu måste jag släpa trycktankarna fram och tillbaka när jag ska ut till stugan på Römaren, säger hon.

Båtklubben har pekat på bristerna i ett brev som har skickats till kommunalrådet Per Johansson. Markförvaltaren Tage Blomkvist är redan medveten om den bristfälliga säkerheten.

– Jag förstår båtägarna fullt och fast. En låsbar bom för att hindra biltrafik från Atlasgatan är redan på väg upp, säger han.

Övriga säkerhetsåtgärder kan dröja.

Kommunen har sedan länge planer på att bygga såväl en park som bostäder i området och att sätta upp stängsel på bryggan skulle begränsa tillgängligheten.

–Där krävs ett politiskt och principiellt beslut, säger Tage Blomkvist.

Så fort Karin Johansson är ledig tar hon med sig hunden Sigge och åker ut till stugan på Römaren. Men inbrotten har gjort båtturerna omständligare.

– Det är irriterande att inte kunna lämna saker i båten, nu måste jag släpa trycktankarna fram och tillbaks varje gång, säger hon.

Mer läsning

Annons