Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Båtfyndet var ett vrak

/
  • Leif Hagne stämde försäljaren när det visade sig att vatten läckte in i skrovet på den nyinköpa båten.

Det tog Gävle tingsrätt tre och ett halvt år att få till en förhandling i en tvist om ett misslyckat båtköp. Dagen innan förhandlingen gick Gävleföretaget som sålt båten i konkurs.

– Jag blev helt matt, säger båtköparen Leif Hagne, som nu JO-anmält tingsrätten.

Annons

Leif Hagne, som bor och arbetar i Schweiz större delen av året, trodde att han gjorde ett fynd när han hittade en båt på Blocket. För 349 000 kronor fick han en båt som visserligen var begagnad men specialutrustad och beskrevs som ”bättre än ny”. Hemma i Sverige åkte han till Gävlefirman Marin & Fritid och gjorde upp köpet.

Då stod båten på en trailer. När den kom i vattnet på västkusten började problemen.

– Den läckte in vatten, inte på durken, utan in i skrovet. Jag fick hissa upp den och tömma den tre gånger, på tusentals liter den första sommaren, säger Leif Hagne.

Han kontaktade en auktoriserad besiktningsman som konstaterade att båten inte var sjövärdig. Besiktningsmannen rekommenderade Leif Hagne att skaffa en båt som flyter.

Det visade sig dessutom att båten inte hade den nödvändiga CE-märkningen. Båthandlare får inte sälja en fritidsbåt i den kalibern utan en sådan märkning.

Leif Hagne försökte få köpet hävt, men fick kalla handen av säljaren. Hans försäkringsbolag rekommenderade honom att ta hjälp av en advokat och några månader senare lämnade han in en stämningsansökan mot Gävleföretaget.

Det gjordes hösten 2008. Tiden gick men på tingsrätten hände ingenting, utom att motparten flera gånger fick uppskov. Först i början av februari i år var det dags för förhandling. Men då hade Marin & Fritid redan försatts i konkurs.

Leif Hagne anser att tingsrätten handläggningstid har varit orimligt lång.

– Jag fattar inte varför det ska behöva ta sån tid. Det måste vara ett av de äldsta målen på tingsrätten.

Nu får JO pröva om tingsrätten gjort något fel.

– Jag kan inte uttala mig om just det här ärendet, men generellt är det ovanligt lång tid, säger Anita Wallin Wiberg, chef på Gävle tingsrätt.

Enligt henne kan tvistemål ibland dra ut på tiden, bland annat därför att parterna kan diskutera olika former av förlikning. Men tre och ett halvt år mellan stämningsansökan och förhandling är ändå en extremt lång tid.

– Så gamla ska de inte bli. Det låter väldigt olyckligt, säger Anita Wallin Wiberg.

Leif Hagne har inte kunnat använda båten sedan köpet sommaren 2008. Enligt Leif Hagne har tingsrättens långsamma handläggning berövat honom chansen att få tillbaka åtminstone en del av de pengar han lagt ut. För en båt som han betraktar som både oanvändbar och osäljbar har han hittills lagt ut cirka en halv miljon kronor.

– Jag är väldigt besviken.

Mer läsning

Annons