Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Båthusets bygglov överklagas igen

/
  • Taket är för dominerande, tycker mark- och miljödomstolen. Nu går båthuset vidare till nästa instans.

Båthuset är okej om taket ändras, tyckte mark- och miljödomstolen.

Men det blev inte sista ordet.

– EU borde också titta på det här, säger Per Schönning som överklagat till mark- och miljööverdomstolen.

Annons

Det är det nya bygglov som byggnads- och miljönämnden beviljade förra året som nu håller på att prövas av de juridiska instanserna.

Bygglovet innebar att det omdiskuterade båthuset i Bönaviken får stå kvar om WC och pentry tas bort och fyra fönster byts ut. Bygglovet överklagades. Länsstyrelsen avslog överklagandet, men Per Schönning, som har sommarhus mittemot båthuset och drivit frågan ända sedan 2005, överklagade igen.

I mark- och miljödomstolen fick Per Schönning rätt på en punkt: Taket har fått en olämplig utformning och byggnads- och miljönämnden måste därför handlägga frågan om takmaterial och färgsättning på nytt, beslutade domstolen.

Den delen av domen har Per Schönning ingenting emot. Men resten av domen är han inte nöjd med och därför har han begärt prövningstillstånd hos mark- och miljööverdomstolen.

– I domen står att båthuset, eller brygghuset som de kallar det nu, ska vara ett komplementhus för fiske. Men så är det ju inte, domen blir helt fel om man tror att det handlar om fiske, säger han.

Huvudargumentet i hans överklagande är dock frågan om riksintresse för kulturmiljövården. Per Schönning hävdar att myndigheterna varken i detaljplanen eller i bygglovet har prövat hur riksintresset påverkas av bygget.

– Jag har begärt att mark- och miljööverdomstolen ska vända sig till EU för att få besked om hur allmänintresset och riksintresset ska prövas, säger han.

Alla överklaganden har gjort att båthuset i Bönaviken har blivit Gävles förmodligen mest seglivade byggfråga.

– Ja, det har tagit lång tid, men det är faktiskt inte mitt fel. Felet är att man chansade från början och byggde fast man inte genomfört något samråd med grannarna. Då blir det så här, säger Per Schönning.

Mer läsning

Annons