Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre miljö med mindre arbete

/

Det går inte att kombinera ständig ekonomisk tillväxt med en hållbar utveckling, säger samhällsforskaren Christer Sanne.

Men det finns en lösning: Att arbeta mindre.

– Det är märkligt att arbetstidsförkortning är en politiskt död fråga, säger han.

Annons

Christer Sanne är forskare, pensionerad från KTH, som bland annat skrivit boken ”Keynes barnbarn” och funderat mycket på varför vi arbetar.

– Det finns en fixering vid arbete i dag, trots att alla har en ambivalent inställning till arbete. Det finns inga politiker som förespråkar arbetstidsförkortning, men det finns en stor grupp människor som hellre vill ha kortare arbetstid än högre lön, säger Christer Sanne.

– Vi borde fråga oss om vi verkligen ska skapa fler jobb, när vi i stället borde trappa ner på arbetet för att klara våra miljömål. Bara teknisk utveckling och ändrad livsstil kommer inte att räcka, vi måste jobba mindre.

Att släppa kravet på ständig tillväxt skulle inte vara något hot mot välfärden i sig, menar han.

– I dag har vi en tendens att spänna hästen framför vagnen. Vi glömmer att tillväxt inte är något i sig. Tillväxt är bara resultatet av vårt arbete, och arbetar vi mindre får vi mer fritid. Det är också något värt, säger han.

– Om produktiviteten ökar med två procent om året i 20 år så gör det att vi kan minska arbetstiden med 13 timmar i veckan utan att sänka vår standard.

Christer Sanne var en av huvudtalarna i går när länsstyrelsen bjudit in till årets miljömålsdag i Gävle.

Det var ingen tillfällighet, för minskad arbetstid är en av de lösningar som länsstyrelsen pekar på i sin Färdplan 2050.

– Får man mer pengar gör man av med mer energi. Så vi måste dra ner på tillväxten för att inte öka utsläppen, sa Stig Hammarsten från länsstyrelsen när han presenterade färdplanen.

Det största hindret för att nå noll nettoutsläpp av växthusgaser till år 2050 är att politikerna saknar långsiktighet och mod, står det i färdplanen. Men Stig Hammarsten tycker ändå att han har regeringen bakom sig när han pekar på vad som behöver göras.

– I kapitel 4 i budgetpropositionen står det tillväxt, tillväxt, tillväxt. Men i kapitlet före står det faktiskt att målet är noll nettoutsläpp av växthusgaser, säger han.

Mer läsning

Annons