Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre vanor blev Malins smala lycka

/
  • På köksväggen sitter bilder som ska inspirera till beslutet att gå ned i vikt.
  • Malin Karlsson var på väg mot en överviktsoperation. Nu är hon på väg mot normalvikt med motion och ändrade matvanor.

Malin Karlsson var på väg mot en övervikts­operation. Nu har hon gått ner 20 kilo sedan årsskiftet. Och slutat röka och börjat träna.

Annons

Efter otaliga bantningsförsök och viktpendlingar hade Malin Karlsson precis pratat om en magsäcksoperation med sin läkare.

Då, i januari, träffade hon en kompis som fick henne att prova ett nytt viktminskningskoncept. I samma veva slutade hon röka.

– Det var hemskt tufft de första två veckorna. Det var hemskt att varken få röka eller äta.

Men hon klarade det. Då låg hennes BMI på 41,4. Nu har det sjunkit till 34 och hon har precis ringt återbud till informationsmötet inför operationen. Till jul ska hon ha nått sin normalvikt.

En annan stor förändring i hennes liv är att hon börjat röra på sig ofta, gymma, simma och promenera i Hemlingby.

– Jag har inte motionerat något förut.

Viljestyrkan och de nya vanorna har gett resultat.

– Jag har fått så mycket kraft.

Övervikt handlar inte bara om extra kilon, det handlar också om självbild. Därför måste huvudet få tid att hänga med vågen.

I tonåren upplevde hon sig som överviktig, men har i efterhand förstått att hon var normalviktig. Sedan smög sig kilona på. Hon säger att många tror att den som är överviktig hetsäter, men att det för många handlar om samma sak som för henne, dåliga matvanor.

– Jag levde på kaffe och cigaretter. När blodsockret föll på eftermiddagen tog jag en godisbit och sen åt jag först när jag kom hem från jobbet.

Viktkonceptet hon följer, Xtravaganza, innebär att rivstarta viktnedgången med enbart pulversoppor tre gånger om dagen för att sedan sakta övergå till vanlig mat. Rivstarten har passat henne.

Nu är det svåraste att få tid att laga och äta mat så ofta att blodsockret hålls på en jämn nivå. Under det år hon ska gå på träffar räknar hon med att hinna vänja sig vid nya vanor och sin nya kropp.

– Det är det som är det svåraste, att bryta vanor.

Hon har tidigare deltagit i ett årslångt program, för att sedan återgå till gamla vanor igen. Den här gången har hon bestämt sig för att det inte ska bli så.

Mer läsning

Annons