Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Bedragaren ringde mig”

Bedragaren kallade henne för mormor och bad om 40 000 kronor.

- Jag ringde polisen men blev bortkopplad i deras växel, säger kvinnan till GD.

Annons

I måndags ringde telefonen hos kvinnan. Hon är en av de Gävlekvinnor, födda på 1920-talet, som bedragaren har bockat av. Hon kände inte igen mannens röst.
– Han sa: ”Hej mormor! Det är jag, ditt barnbarn”. Jag reagerade på en gång eftersom jag inte är någon mormor – bara farmor, säger kvinnan.
Sedan följde bedragarens vanliga visa: brådskande bilaffär, strul med banken, behöver 40 000 kronor.
- Tills slut sa jag till honom att jag inte känner honom. Då la han på direkt.
Nästa prövning för kvinnan blev när hon skulle göra polisanmälan, och fick stifta bekantskap med en krånglande telefonväxel på polisen 11414-nummer.
- Först blev jag kopplad. Sedan sa de att jag skulle trycka på knapparna igen. Jag provade, och blev på nytt uppmanad att trycka på knapparna. Sedan fick jag vänta men det var ingen som svarade. I tidningen stod det att man skulle ringa polisen om man råkade ut för bedragaren – men man kommer inte fram när man behöver dem, säger kvinnan.
Problemen kring 11414-numret är väl kända av Gävlepolisen.
- Jag har förstått att det kan vara svårt att komma fram på numret och det är verkligen beklagligt. Vi har full förståelse för att människor blir irriterade om man inte kan komma fram efter andra eller tredje försöket. Jag har lyft den här frågan till ledningen som i sin tur har lyft den. Nu hoppas vi att Rikspolisstyrelsen ser över telefonproblemen och prioriterar att lösa dem, säger Mikael Hedström, talesman för Gävlepolisen.
Går det bra att i stället ringa 112 vid den här typen av bedrägerier?
- Om det är ett pågående brott och gärningsmannen befinner sig i lägenheten så är det 112 som gäller. Men om det inte är pågående så ska man ringa 11414.
Ytterligare en kvinna har nu anmält att hon utsatts i den nya vågen av åldringsbedrägerier. Med kvinnan som GD talat med, och inte lyckades göra polisanmälan, är antalet konstaterade offer upp i fem.
Men bara en av dessa lånade ut pengar, 30 000 kronor, till mannen som hon trodde var hennes barnbarn.

Mer läsning

Annons