Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behåller uppdrag trots flytt

Miljöpartisten Per Almberg får behålla sina politiska uppdrag i Gävle – trots att han flyttat till Hudiksvall. Det beslutade kommunfullmäktige i går. Men beslutet kan komma att överklagas.

Annons

Majoritetspartierna Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ville inte att deras samarbetskollega i Miljöpartiet skulle få sitta kvar som ledamot i omvårdnadsnämnden och nämndeman i tingsrätten. De menar att kommunallagens undantag bara gäller om en person tillfälligt flyttar från kommunen för att studera.

– Det är inte möjligt att ha den kontakt som krävs med väljare och partiförening om man inte bor i kommunen, sa kommunalrådet Marita Engström, V.

Men Per Almbergs partikollegor framhöll att han både fortsätter att arbeta och studera i Gävle.

– Han kommer att företräda oss bra. Annars är det väl vår sak att ersätta honom? sa Inger Schörling, MP.

Miljöpartiet fick stöd av oppositionen bestående av de fyra allianspartierna samt två av fyra Sverigedemokrater.

– Lagtexten är tydlig. Han kan sitta kvar återstoden av mandatperioden om fullmäktige beslutar det, sa Micael Dahlberg, M.

– Jag tycker att vi ska vara generösa. Sedan kommer säkert några att överklaga till förvaltningsrätten. Om inte annat kanske vi får göra det för att se rättens bedömning i ett sådant här fall, sa Roger Hedlund, SD.

35 ledamöter röstade för att Per Almberg skulle få sitta kvar och 29 mot. Mohammed Abusagr, S, avstod från att rösta. I rollen som andre vice ordförande i kommunfullmäktige efterträds Per Almberg av Helen Börjesson, MP.

Mer läsning

Annons