Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behöriga lärare bäst för barnen

GÄVLELars Beckman, bas för Svenskt Näringsliv i Gävle, gick i taket när han läste Gefle Dagblads avslöjande att ett uthyrningsföretag börjat rekrytera lärare i Gävle - men att skolförvaltningen enligt ekonomichefen hellre tar in obehöriga lärare än dyra uthyrningslärare.

Annons
- Mest irriterad är jag över att man inte ser till elevernas bästa, säger Lars Beckman, som under onsdagen sände en skrivelse med en rad frågor till barn- och ungdomsnämndens ordförande Helene Åkerlind, s.

Ordföranden anser inte att förvaltningen står inför problemet, men säger på en direkt fråga:

- Vi har inte ställts inför kallt stål ännu. Skulle vi ta ställning här och nu skulle vi välja en 1 till 7-lärare att undervisa en niondeklass och satsa på fortbildning, säger Helene Åkerlind.

Bakgrunden till Beckmans skrivelse är följande:
Den 23 juli kunde GD berätta att uthyrningsföretaget Viking Personal AB börjat rekrytera lärare i akt och mening att hyra ut dem. Rekryteringen gick bra och enligt uppgift hade flera behöriga och erfarna lärare varit på intervju hos Viking.

Men för att hyra ut lärare behövs en kund. Självklar i det sammanhanget är skolförvaltningen i Gävle. Som emellertid inte gärna hyrde in lärare från ett uthyrningsföretag: hellre då obehöriga under en kortare tid än uthyrningslärare.

Barnen förlorare
Även Lärarförbundet varnade för att barnen kunde bli förlorare om pengar, i stället för att satsas på förbättringar för redan anställda lärare, gick till uthyrningslärare.

Nu kommer mothugg.

- Vi tycker att det bästa för barnen är att det finns behöriga lärare.

- Ur elevperspektiv måste det vara bättre med en behörig lärare från ett uthyrningsföretag, än en obehörig lärare, säger Lars Beckman vid Svenskt Näringsliv.

Helene Åkerlind anser att skolan inte löper risk att hamna i samma situation som sjukvården, med svindyra specialsköterskor och stafettläkare. I jämförelse finns det gott om utbildad pedagogisk personal.

- Marknaden är ganska liten för ett uthyrningsföretag. Vi har pedagogiskt utbildad personal, men kanske inte för rätt stadium. Vi kan satsa på kraftiga fortbildningar. På senare tid har vi höjt lönerna och kommunen kommer att bli en attraktiv arbetsgivare.

Hon nämner dock vissa ämnen i gymnasiet, främst tyska och franska men även NO-ämnen, där det kan uppstå brist på behöriga lärare när babyboomen slår till samtidigt med 40-talisternas pensionsavgångar.

- Då får man göra en avvägning mellan kvalitet kontra kvantitet, säger Helene Åkerlind, s.
Men den dagen har inte kommit än, menar hon.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons