Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behrouz tack – mat till behövande

På två år har restaurangägaren Behrouz Fathali skänkt bort omkring 600 matlådor. Det är hans sätt att betala av på en tacksamhetsskuld.

– Jag mår jättebra av att hjälpa folk.

Annons

Han har jobbat i restaurangbranschen i 20 år och bland annat drivit Torget i Sandviken. För två år sedan tog han över restaurangen Kryddan på Kryddstigen där han själv, frun Sara och två anställda jobbar.

I början gick affärerna lite knackigt och det blev en hel del mat över.

– En dag kom Lasse Wennman förbi, han jobbade på Korskyrkan då. Han undrade om jag kunde skänka någonting till välgörande ändamål, så han fick ta med sig några matlådor, säger Behrouz Fathali.

Så har det fortsatt. Vissa dagar har han skänkt tio matlådor, andra dagar 50. Sammanlagt handlar det om cirka 600 lådor.

– Men jag ska vara ärlig och säga att på senare tid har det inte blivit några alls. Det har gått för bra för restaurangen, det har inte blivit någonting över, säger han.

När Korskyrkan ordnade en ”Nobelfest” för socialt utsatta i somras anlitades Behrouz Fathali som kock med uppdrag att fixa en trerättersmeny för 90 personer.

– Det var en kollektiv insats. Jag ringde runt till olika leverantörer som skänkte råvaror, min fru Sara och elever från Polhemsskolans restaurangprogram dukade och skötte serveringen.

Engagemanget ligger i släkten. Hans pappa var ledare för en fackförening i Teheran i Iran och ägnade mycket tid åt att hjälpa fattiga.

– Och jag har själv fått hjälp av så många människor när jag har befunnit mig i utsatta situationer, så jag vill betala tillbaks lite grand.

Han var politiskt aktiv i Iran och flydde därifrån med familjen år 1986. Både i Moskva i dåvarande Sovjetunionen och i polska huvudstaden Warszawa fick de hjälp med mat och husrum från oväntat håll.

– Sök hjälp hos fattiga människor när du har problem. De vet vad det innebär att lida, säger Behrouz Fathali.

I Sverige hamnade han och familjen på ett flyktingläger i Hofors. En vinterkväll kom han till Gävle med tåget från Uppsala.

– Allt jag hade var en tågbiljett och en adress till flyktinglägret. Jag hade inga pengar, kunde inte språket och visste inte vilket tåg jag skulle ta. Då fick jag en 100-lapp av en man som såg sliten ut men hade snälla ögon. Pengarna gjorde att jag kunde ta en taxi till flyktinglägret när jag väl kom till Hofors.

Behrouz Fathali uppskattar samarbetet med Korskyrkan och tycker att deras sociala verksamhet är viktig.

– Men jag är absolut inte religiös, jag är ateist och tror bara på människan. Men jag mår jättebra av att hjälpa folk och vill vara engagerad eftersom jag har vuxit upp i en sådan miljö, säger han.

Mer läsning

Annons