Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bekämpningen är hotad

/
  • Myggbekämpning eller inte, just nu hänger frågan i luften.
  • – Vi har nått en smärtgräns. Vi måste få ordnade förhållande, säger myggforskaren Jan Lundström, som inte vet om det blir någon myggbekämpning vid Dalälven i sommar.
  • – Jag är orolig. Situationen är lika dålig i år som alla andra år, säger Ingrid Bergman, ordförande i Föreningen för myggbekämpning.
  • Peter Kärnström. Foto: Jörgen Svendsen

Pengarna kom, men hotet mot myggbekämpningen vid Dalälven finns kvar.

– Jag är väldigt orolig. Vi vet inte ens om det finns någon personal som kan bespruta i sommar, säger Ingrid Bergman, ordförande i föreningen för myggbekämpning.

Annons

Myggforskaren Jan Lundström och hans forskargrupp vet just nu ingenting om framtiden. I somras blev de uppsagda. Nedab drog sedan tillbaka sin uppsägning, men uppsägningen från Uppsala Universitet gäller fortfarande.

Det anslag på sju miljoner kronor till myggbekämpningen 2013 som regeringen godkände före jul är dessutom för litet.

– Det måste finnas pengar en bit in på 2014 för att man ska kunna dra igång 2013. Annars hinner man inte göra utvärderingen. Och egentligen krävs en långsiktig lösning på fem eller tio år, säger Jan Lundström.

– Det är en prekär situation. Jag vet inte ens om jag har folk kvar till sommaren. Flera har sökt andra tjänster eftersom allt är så rörigt, säger han.

Om fjorton dagar ska Jan Lundström träffa ledningen för Nedab. Då kommer hela myggbekämpningsfrågan att ställas på sin spets.

– Vi kommer inte att acceptera att jobba vidare på samma villkor som tidigare. När man jobbat i över ett decennium som vi gjort förväntar man sig att kommunerna och Nedab ska ha en långsiktighet. Men vi lever fortfarande i samma otroliga röra, säger Jan Lundström.

– Nedab har inte kompetens att leda ett arbete som det här, som bygger på forskning och högteknologiska metoder, säger han.

Peter Kärnström, kommunalråd i Sandviken och ordförande i Nedab, delar åsikten att det behövs en långsiktig lösning, men i år finns inget alternativ till Nedab, menar han.

– Skulle vi bygga upp en ny organisation blir det ingen bekämpning det här året, för det tar tid, säger Peter Kärnström.

– Hittills har vi koncentrerat oss på finansieringen, och där har vi nått ett delmål. Men det är en oerhört komplex situation och nu måste vi titta på den framtida organisationen. Men jag är i alla fall nöjd med att staten markerat att myggbekämpningen är ett till viss del statligt ansvar, säger han.

En möjlig lösning är att en stiftelse tar över ansvaret för myggbekämpningen. Föreningen för myggbekämpning, som bildades i somras, håller på att bilda en sådan stiftelse.

– Det ska bli en fristående stiftelse som enbart sysslar med myggbekämpning och myggforskning. Vi är klara med stadgarna men vi behöver mer pengar, säger Ingrid Bergman, ordförande i föreningen.

Jan Lundström är positiv till tanken på en stiftelse.

– Det låter som om det kan vara en fungerande lösning. Då skulle stiftelsen också kunna bekämpa mygg på andra håll i landet, till exempel i Värmland. Och vi skulle kanske till och med kunna utbilda fler myggbekämpare. Det kan vi inte så länge vi inte har en långsiktig lösning, säger han.

– Vi måste få en långsiktig lösning, instämmer Peter Kärnström, ordförande i Nedab.

Mer läsning

Annons