Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Belastningsskador lyft för högskolan

GÄVLEHögskolans årliga forskningsbudget ökar med närmare femtio procent, till över 100 miljoner kronor, de kommande åren när Belastningsskadecentrum flyttar från Umeå till Gävle.

Annons
På sikt ska uppemot 60 forskare, doktorander och annan personal vara sysselsatta vid centret i Gävle.
Den prestigefulla forskningsverksamheten, med omfattande internationella kontakter och samarbetsprojekt som bonus, kompletterar högskolans övriga inriktningar. Det sade rektorn Leif Svensson vid en presskonferens i går.
- De ger oss en bropelare till i vår tvärvetenskapliga inriktning. Vi ser möjliga intressanta kontakter med handikappidrotten och stressforskningen i Bollnäs och hälsopedagogiken, vårdvetenskapen och byggsidan här i Gävle. Vi får en egen profil med tvärvetenskap, förklarade han.
- Det låter jättebra för oss, sade Håkan Johansson, chef för Belastningsskadecentrum.

Första konferensen
Under fredagen höll representanter från centret sin första konferens på den blivande hemmaplanen Kungsbäck.
Efter årsskiftet ska man börja integrationen med de övriga institutionerna vid högskolan.
Men centret ska stå öppet för samarbete även med andra intressenter, som fackföreningar, näringslivet, andra universitet, sjukvården, idrottslivet och liknande.
Dessutom har man en god förbindelse med regeringen, som vid tillträdandet starkt fokuserade på vikten av att lösa sjukskrivningsproblematiken.
- Enligt Världshälsoorganisationen kostar belastningsskadorna samhället två procent av BNP varje år. Det är 50 miljarder kronor. Så intresset är stort att utveckla den här forskningen, berättade Håkan Johansson.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson_gd.se

Mer läsning

Annons