Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bevis saknades mot förre Solidosledaren

Åtalet ogillas.

På måndagsförmiddagen kom domen mot 33-årige förre Solidosledaren som stått åtalad för att ha skjutit en 26-årig man i benet i en källare i Sandviken. Han frias därmed från brottsmisstankar.

Annons

Tingrätten anser att det saknas tillräcklig teknisk bevisning som i tillräcklig grad stöder 26-åringens berättelse.
"Det finns flera rimliga alternativa scenarier med andra gärningsmän och det kan inte uteslutas att NN (26-åringen, GD:s anm.) av någon anledning antingen falskeligen utpekat NN (33-åringen, GD:s anm.) som gärningsman eller av någon anledning misstagit sig." skriver rätten som alltså inte anser att det är ställt utom rimligt tvivel att 33-åringen är den skyldige.

Den 7 februari fördes 26-åringen ner i källaren i huset i Stensätra i Sandviken. Han beordrades ned på knä för att sedan skjutas. Det berättade 26-åringen under rättegången.

Några timmar tidigare hade han, efter ett hotfullt möte hemma hos den förre Solidosledaren, ringt upp honom och sagt att han inte längre var intresserad av att vara med i en planerad avknoppning av det kriminella MC-gänget Solidos.

Efter att 26-åringen först beskrivit gärningsmannen som en okänd maskerad man pekade och hävdat att den 33-årige förre Solidosledaren inte var inblandad, ändrade han sig och pekade ut honom. 33-åringen åtalades för synnerligen grov misshandel samt grovt övergrepp i rättssak. Det senare för att han efter skjutningen ska ha riktat pistolen rakt mot ansiktet på 26-åringen och sagt: "Golar du så mördar vi dig.".

För två veckor sedan stod 33-åringen inför rätta. När rättegången avslutades beslutade tingsrätten först att han skulle bli kvar i häkte. Men efter en sen överläggning på kvällen meddelade rätten 23.30 oväntat att han skulle försättas på fri fot i väntan på dagens dom.

Fem dagar senare, natten mot midsommardagen, grips han i Gävle för att sedan anhållas i Uppsala, misstänkt för att ha knivskurit en drygt 20-årig man i Älvkarleby tillsammans med en medelålders Gävlebo. Men han blir aldrig häktad för brottet.
– Det blev aldrig någon häktningsförhandling, det fanns inte tillräckliga skäl. Han fick gå fri men misstankarna mot honom kvarstår, säger Christer Nordström vid Uppsalapolisen.

Den knivskurne mannen ska vara en kompis till 26-åringen som 33-åringen misstänks ha skjutit i benet.

Mer läsning

Annons