Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bidragsbedragare får fängelse

Annons

Den förtidspensionerade 48-åringen tjänade drygt 800 000 norska kronor som mekaniker i Norge. Samtidigt lyfte han över en halv miljon kronor i ersättningar från Försäkringskassan, och stämde Trygg Hansa för att få 1,4 miljoner kronor i livränta.

Den 48-årige tidigare Gävlebon fick lindriga skador i en trafikolycka 1995. Men 48-åringen var sig inte lik efter olyckan. Hans symtom förvärrades, och bedömningen var att han led av en allvarlig hjärnskada som orsakats av olyckan.


Röntgenplåtarna kunde inte avslöja en sådan skada. Diagnosen byggde istället på neuropsykiatriska och psykologiska tester och intervjuer.
Mannen beviljades handikappersättning 1996, och två år senare beviljades han förtidspension med livränta på grund av arbetsskada.

Tio år senare, i november 2008, kallades mannen och hans advokat till ett möte hos Trygg Hansa. Genom sin advokat hade mannen då stämt försäkringsbolaget. Han ville ha trafikskadeersättning motsvarande inkomst- och pensionsförluster retroaktivt från 2000 fram till sin 65-årsdag. Den sammanlagda summan skulle bli 1,4 miljoner kronor.


Mötet hos Trygg Hansa var dagen innan tingsrättsförhandlingarna skulle dra igång – men försäkringsbolaget var inte ute efter en förlikning.
De började med att ställa frågor om mannens arbetsförmåga, och mannen berättade att han saknade en sådan.


Sedan presenterade Trygg Hansa en omfattande utredning som visade att mannen jobbat som mekaniker på en oljeplattform i Norge mellan februari 2007 och november 2008. Under samma tid hade mannen alltså beviljats 620 000 kronor i ersättning från Försäkringskassan och stämt Trygg Hansa.

Mannen erkände, och ringde samma dag till Försäkringskassan för att anmäla att han jobbat i Norge. Vid tidigare kontakter med Försäkringskassan berättade mannen att han skulle flytta till Spanien, och hade förhört sig om hur ersättningarna skulle fungera när han bodde där.


Trots att mannen har sagt att anledningen till att han inte berättade om Norgejobben för Försäkringskassan var att han inte ville mista sin ersättning, så vittnade läkare och psykolog om att mannen kan ha saknat uppsåt.


En överläkare gav tre förklaringar: På grund av talsvårigheter kunde mannen ha blivit missförstådd under kontakterna med Försäkringskassan. Eller så hade han inbillat sig själv att han kontaktat Försäkringskassan om jobben i Norge, trots att han inte gjort det. Eller så hade han tänkt berätta, men inte kommit till skott på grund av sina svårigheter med ”exekutiva funktioner”.

Tingsrätten dömer mannen till ett års fängelse för det grova bedrägeriförsöket mot Trygg Hansa, och det grova bedrägeriet och bidragsbrottet mot Försäkringskassan. 

Mer läsning

Annons