Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BIG hyllas för 20 års arbete

/

Med sittande middag i lilla Gasklockan firades att BIG, Brottsförebyggarna i Gävle, fyller 20 år. Hyllningstalet hölls av kommunalrådet Carina Blank. För 20 år sedan var det Jerzy Sarnecki från BRÅ som lovordade verksamheten.

Annons

Det var den 1 oktober 1992 som BIG bildades. Anledningen var att skadegörelsen i Gävle uppgick till mellan elva och tolv miljoner kronor. Skadegörelse betraktas som ett ungdomsbrott och det var där resurserna skulle sättas in. Polisen, socialtjänsten, skolan, fritidsförvaltningen, Länsförsäkringar och handeln hade alla representanter med i BIG. Genom åren har försäkringsbolaget och handeln dragit sig ur samarbetet.

Redan efter ett par år började BIG utbilda kamratstödjare som skulle hålla ett vakande öga ute på skolorna men förra året togs de 200 kamratstödjarna bort eftersom det visade sig att mobbningen inte minskat, snarare tvärtom.

Men BIG har även annan verksamhet. Medling vid brott, Stolt & Nykter, nattvandringar, trivselskapande aktiviteter och talangjakter bland annat. Framför allt arbetas det med att skolorna som ska bli tryggare.

Målet för 20 år sedan var att få bukt med bland annat skadegörelsen. I 2012 års verksamhetsplan står att målet är ”att tillfredsställa barn och ungdomars behov av att bli sedda och bekräftade”.

I sitt tal pratade Carina Blank bland annat om den trygghetspärm som tagits fram.

– Har man problem med sina värderingar kan man titta i trygghetspärmen. Där står det precis hur man ska göra för att handskas med problem i vardagen.

Firandet hölls för något hundratal inbjudna middagsgäster från bland annat kommunen, polisen, fritidsgårdar och studieförbund. Ungdomarna, som allt handlar om, stod för underhållningen.

Mer läsning

Annons