Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilägare - ta bussen!

/
  • 42 cyklister tar inte så mycket plats, åtminstone inte när de är hoptryckta på det här viset.
  • Så här mycket plats tar 42 bilister på Alderholmsbron. Hela bron blir fylld av bilar.
  • En buss med max 50 resenärer tar så här mycket utrymme på bron.

Den som i dag visar upp bilnyckeln för bussföraren får åka med gratis. Det är dags för årets trafikantvecka i Gävle.

Annons

Erbjudandet gäller klockan 9-15 i hela kommunen. Gävle tävlar med Östersund om vilken av städerna som åker mest buss. Under veckan kommer liknande aktiviteter ordnas för att uppmuntra Gävleborna att lämna bilen hemma. Det är femte året i rad som Europeiska Trafikantveckan hålls i Gävle.

För att visa hur mycket plats bilarna tar i trafiken ordnades i går en demonstration på Alderholmsbron. Först parkerades 42 bilar på bron och täckte den med råge. Därefter ställde sig 42 cyklister på samma plats, men de täckte på sin höjd en femtedel. Till sist ställdes en vanlig stadsbuss upp och tog ungefär lika mycket plats som cyklarna, men tar max 50 resenärer.

– Det här visar tydligt hur mycket plats bilarna tar i trafiken. Tänk på att det ofta kanske bara sitter en i varje bil. I och med att Gävles befolkning ökar med än 800 invånare per år kommer vi får problem med bilarna framöver. Fältskärsleden, Parkvägen och gatorna inne i stan är redan nu tungt belastade, säger tekniska kontorets förvaltningschef Hans-Olov Åström.

Mer läsning

Annons