Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilar som väcker känslor

/
  • Göran Meyers Fleetwood är värdig en president.
  • Allt är original på de Villen. Så läcker att GD:S fotograf ville provsitta.
  • Baklyktan på Cadillac Coupe de Villes fenor är några av de största som någonsin tillverkats på en bilmodell.
  • Fleetwoodens ”option” i all sin presidentiska prakt.
  • Ulf Wåhlin fick råd med sin de Ville först på ålderns höst. Han driver även ett museum med gamla traktorer och mopeder i sin bostad kallad Uffes Veteraner.

Gud var på gott humör den dag han skapade Cadillac. Bilarna väcker avundsjuka och fascination än i dag. Till helgen invaderas Gävle av bilmärkets största beundrare.

Annons

I går kom en karavan av sköna gamla vrålåk till stan. De 30 bilarna och 60 besökarna kommer från alla möjliga håll i Sverige då Gävle föräras med Cadillac Club Swedens årliga vårmöte. Den absoluta höjdpunkten för alla ”caddies” i Sverige. Förutom bilsnack och cruising blir det goda middagar samt givna besök på järnvägsmuseet och Mackmyra Whisky.

Ulf Wahlin har kört hit från Vallentuna i sin Cadillac Coupe de Ville från 1959. Det är den fjärde generationen som tillverkades av bilen, fast Ulf köpte sin först 1994 för 100 000 kronor. Den enda renoveringen han gett bilen är en omlackering. Den sex meter långa och två meter breda bilen skulle lika gärna kunna vara splitterny i skicket den har nu.

– Jag drömde om en sån här när jag var grabb och den var ny. Men det var först på äldre dar jag fick råd, berättar han om sin ljusblå ögonsten.

De Villen kör han bara på sommaren. I sitt arbete som entreprenör kör han den aldrig ut till kunder dock. Ganska förståeligt i jantelagens Sverige. Att svänga upp på en garageuppfart med en Cadillac är nog ungefär som att brumma in med en Ferrari. Cadillac är en bil som väcker känslor även 60 år efter att dess mest mytomspunna modeller kom.

Mer läsning

Annons