Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilden av Irak - ömsom stilla, ömsom oroligt

/

Fotoentusiasten Christoffer Hjalmarsson, 20 år, är tillbaka från norra Irak där han varit i tio dagar för att fotografera.
Därmed har han uppfyllt sin dröm om att åka till Kosovo, Afghanistan och Irak med sin kamera.

Annons

Han är varken utbildad fotograf eller journalist och har inte haft något uppdrag när han har gjort sina resor. Christoffer har rest på eget bevåg och planerat resorna under lång tid.

– Det är spänningen som lockar. Man får se den tragiska verkligheten med egna ögon. Det här är ställen man inte kommer till som turist. Äventyrarna klättrar i berg, jag får mitt adrenalin på det här sättet, säger han.

Under resan till Irak upplevde han mer vardag än under den tidigare resan till Afghanistan, säger han.

– Irak påminde mig ganska mycket om Kosovo. Det är ganska lugnt på många håll, medan det kan vara väldigt oroligt på andra ställen. Kontrasterna är stora. I Afghanistan var det mycket värre med återkommande terroristattacker. Misären där är fruktansvärd.

Han visar bilder från staden Suleimani på människor som lever sina liv under de förutsättningar som finns. En kvinna ber i en katolsk kyrka, en man tvättar sig inför fredagsbönen, en antiterroriststyrka som han fick följa med gör en razzia.

– Det var ganska otäckt egentligen.

För något år sedan tog han studenten. Under resorna har intresset för journalistik väckts och han funderar en del på att utbilda sig till journalist.

– Jag blir mer och mer sugen på det. Jag känner att jag har utvecklats mycket, både journalistiskt och fotografiskt.

Men han tänker inte sätta sig i skolbänken än på ett tag. Nu planerar han att åka runt i skolor och föreläsa om sina resor och visa bilder. Tankar på en större utställning finns också.

Men nu ska han fira jul hemma hos mamma och pappa, som kanske är något lättade över att Christoffers resedrömmar är uppfyllda och att han är hemma oskadd. För en tid i alla fall. Han tror att det blir fler resor.

– Men då blir det en ny kontinent, säger han.

Mer läsning

Annons