Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilister tveksamma till bilförbud i centrum

/
  • Harbi Al Musawi tror att det kommer bli tjockt av bilar på vägarna kring Norra Kungsgatan och Norra Rådmansgatan om de stängs av för biltrafik.
  • Josefina Hallström minns kaoset förra gången biltrafiken förbjöds på Norra Kungsgatan och Norra Rådmansgatan och vill helst slippa uppleva det igen.
  • Henrik Solum är ursprungligen från Borlänge och han berättar att centrumet där mer eller mindre dog när biltrafiken togs bort.

En utredning rekommenderar att biltrafiken tas bort på Norra Kungsgatan och Norra Rådmansgatan vid Rådhustorget. Det passar säkert cyklister och fotgängare, men hur är det med bilisterna?

Annons

I går berättade GD att kommunen bett företaget Sweco att utreda olika förslag om hur centrumtrafiken ska bli bättre och säkrare. Utredningen föreslår ett bilförbud vid Rådhustorget och att biltrafiken ska ledas runt centrum genom att bygga ihop Norra Gatan med Stora Esplanadgatan. GD frågar några bilister vad de tycker om förslaget.

Harbi Al Musawi har parkerat sin bil på Nygatan nära Stortorget, han tycker att bilförbud är en dålig idé.

– Det kommer att bli väldigt trångt på gatorna runt omkring. Här på Nygatan, Norra Strandgatan och på resten av Kungsgatan kommer det att bli tjockt med bilar och det blir farligare för de som går också, säger Harbi Al Musawi.

Henrik Solum sitter kvar i bilen medan hans fru gör ett ärende på stan, han är kluven till förslaget.

– Egentligen gör det inte så mycket om de tar bort biltrafiken just på den sträckan, det är bättre om de gör en riktig genomfart via Stora Esplanadgatan i stället. Men det finns risker med det, jag är ursprungligen från Borlänge och när de tog bort biltrafiken där dog mer eller mindre handeln i centrum, säger Henrik Solum.

På parkeringen bakom Åhléns kliver Josefina Hallström ur sin silvergrå Toyota.

Hon tar ofta bilen till stan och vill helst inte se något förbud mot att köra där.

– Jag minns när de stängde av biltrafiken här för ett par år sedan och det funkade inte alls bra. Det var jobbigt att hitta andra vägar genom centrum. För att få bättre flöde i trafiken kan de börja med att använda trafikljusen för de som går vid Rådhustorget, säger Josefina Hallström.

Mer läsning

Annons