Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billiga böcker dagen till ära

/
  • Ett gäng elever från Stenebergsskolan passade på att besöka biblioteket på självaste världsbokdagen. Natalie Jansson lånade två böcker av Cilla Nauman.– Jag läser mycket, säger Marcus Harifi, som botaniserade bland hyllorna.

Den 23 april varje år firas Världsbokdagen för att främja läsning.
Gävle stadsbibliotek uppmärksammar dagen genom att sälja ut barn- och ungdomsböcker för en femma.

Annons

Böcker om allt från Mamma Mu och dinosaurier till Mulle Meck och häxor trängs i utförsäljningshyllorna. Vissa exemplar är rätt luggslitna medan andra böcker klarat tillvaron som utlåningsbok väl.

– Man måste hela tiden gallra. Ibland får vi för trångt på hyllorna, säger bibliotekarien Irene Eriksson.

Enligt henne är 70 procent av alla böcker som lånas ut på barnavdelningen så kallade småbarnsböcker som slits otroligt mycket av sina unga läsare.

Andra böcker till försäljning är helt enkelt gamla eller så kallade hyllvärmare som inte varit så populära som förväntat eller där biblioteket köpt in för många exemplar.

Besökaren Annika Lind bläddrar bland titlarna och slår till slut till på boken ”Det går framåt, Pontus” av Ann-Sofie Jeppson och Catarina Kruusval till fyraåriga dottern.

– Hon tycker om att rida, säger hon.

Klockan 14 anordnades ett bokkafé där bibliotekets egen personal tipsade om sina personliga favoriter. Bibliotekarien Claes Wallgren slog bland annat ett slag för Jonathan Troppers bok ”Sju jävligt långa dagar”.

– Jag gillade hans förra bok och blev inte besviken när jag läste den här. Det är ett skruvat familjedrama med mycket svart humor, säger Claes Wallgren.

Mer läsning

Annons