Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilpool – för miljöns skull

/
  • Stora Gasklockan var full av miljöbilar av olika slag. Men man bör fråga sig om man behöver en egen bil över huvud taget. kanske kan man gå med i en bilpool, säger Mattias Goldmann, Gröna bilister.

Elbil? Etanolbil? Biogasbil? Eller en snål dieselbil?

Hur ska man tänka om man vill köra så miljövänligt som möjligt?

– Börja med att fundera på om du klarar dig utan egen bil, säger Mattias Goldman, Gröna Bilister.

Annons

Mattias Goldmann var en av talarna på Gävle-Dala drivmedelskonvent i Gasklockorna i Gävle i går. Bästa valet är en bilpool, tycker han.

– I dag är mobilmodellen viktigare än modellen på bilnyckeln för de flesta. Jag tror att många skulle kunna tänka sig att vara med i en bilpool, och i storstäderna i Tyskland och Frankrike håller det på att bli en självklarhet, säger Mattias Goldmann.

– Men i Sverige är det fortfarande extremt ovanligt trots att det finns bilpoolsföretag som är beredda att starta så snart de får en lista på tio intresserade personer.

För de flesta handlar det i stället om att bestämma vilken sorts bil de vill köpa och vilket drivmedel de ska välja. Det valet har blivit svårt.

– Elbilen är egentligen bäst men den passar inte alla. I Gävle där det finns en gasmack tycker jag att man ska titta på en gasbil. Tyvärr var bara en procent av bilarna som såldes i Gävle förra året gasbilar. Minst hundra nya gasbilar bör säljas i Gävle i år, annars är det ett misslyckande, säger han.

– Tyvärr har de flesta valt dieselbilar den senaste tiden. Många är miljöbilar, men det är ändå ett fossilt bränsle som dessutom förorenar stadsluften, säger han.

Det som krävs för att inte omställningen till fossilfria fordon ska bromsas upp är långsiktiga regler, menar Mattias Goldmann.

– Till och med dåliga regler vore bättre än den situation vi har nu, säger han.

Mer läsning

Annons