Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilprovningen säljer två av tre stationer

/
  • Per Jonsson fick sin bil besiktigad i går. Han menar att han kommer att börja jämföra priser på ett annat sätt när fler privata aktörer tar över. Jimmy Nyberg som skötte besiktningen menar att kunderna kommer att få större valmöjligheter med privatiseringen.
  • Daniel Elfving känner ingen oro över att få en privat ägare nästa år. Men han är inte främmande för att nya uppgifter kan bakas in i arbetet, något han ser fram emot.

Under nästa år kommer Svensk Bilprovning att sälja ut 140 av sina 210 besiktningsstationer. Både i Sandviken och i Gävle blir det privata aktörer som ska ta över.

De flesta är positiva till förändringen. Men alla är inte lika övertygade.

Annons

Avregleringen av bilprovningen trädde i kraft redan 2010, men det har gått trögt att få in andra aktörer i branschen, säger Cecilia Blom Hesselgren, informationschef för Svensk Bilprovning.

Det statliga företaget har 210 stationer runt om i landet. Fem olika privata aktörer driver sammanlagt 25 stationer. Men det räcker inte, tycker regeringen. För få privata aktörer har visat intresse.

Därför beslutades det i slutet av december att sälja två tredjedelar av verksamheten.

– Vi tycker att det här känns jättebra. Om man får konkurrens och vi då kan utveckla andra tjänster, säger Cecilia Blom Hesselgren.

Två av de stationer som ingår i utförsäljningen är bilprovningen på Näringen i Gävle och Sandvikens station.

Daniel Elfving är tillförordnad teamledare i Sandviken. Han har inga invändningar mot en försäljning.

– Jag känner ingen oro, de anställda följer ju med i försäljningen. Man köper en hel enhet och då ingår personalen. Det kommer ju inte att bli färre arbetstillfällen, snarare tvärtom. Bilar kommer ju alltid att behöva besiktigas.

Med en privat aktör som ägare kan förändringar komma att ske, något som Daniel Elfving ser som en möjlighet.

– Det kan ju tänkas att det blir mer kvälls- och helgöppet. Det är ingen omöjlighet. Det är ju vanligt när det blir konkurrens, att det är god tillgänglighet. Men det handlar också om bemötande och bra besiktning. Sedan kan det säkert dyka upp diverse stickspår, det är alltid kul att få nya arbetsuppgifter.

Jimmy Nyberg har arbetat på bilprovningen i Sandviken i ett år. Han berättar att han ser både för- och nackdelar med att en privat aktör tar över.

– Jag tycker att det är synd att privata företag kan komma in och spela med priserna. I Finland ökade de när privata aktörer kom in på marknaden. Men fördelarna är ju att det blir större valmöjligheter för kunderna.

En av kunderna den här dagen är Per Jonsson. Han har precis fått sin bil besiktigad. Med privatiseringen kommer han att bli mer uppmärksam på skillnaderna mellan de olika aktörerna.

– Man kommer ju att kolla och jämföra priser och tider som passar. Man vill jämföra för att få den bästa dealen, säger han.

Jimmy Nyberg tror dock inte att det kommer att bli någon skillnad i arbetet när hans arbetsplats får en ny ägare.

– Det är bara namnet som kommer att ändras. Det kommer att vara samma kvalitet, samma bedömningar. Vi kommer inte att bli snällare eller hårdare. Det är bara utseendet som kommer att ändras, säger han.

Mer läsning

Annons