Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnattack förbryllar jägare och polis

/
  • Under fem timmar sökte jägarna efter björnen. Men utan framgång. Inte ett enda spår fick hundarna. Något som fick jägarna att tvivla på att det över huvud taget funnits en björn i området de senaste dygnen.
  • Polis fanns på plats under hela dagen. I går kväll sa polisen att det är tryggt att vistas i området.

I går morse fick polisen ett något ovanligt samtal. En man i Gävle­området sades ha blivit attackerad av en björn.

Det blev ett stort pådrag och jägare med special­hundar kom från Borlänge och Örsundsbro.

Men mot slutet av dagen började både polis och jägare ifrågasätta om mannen verkligen hade attackerats av en björn.

Annons

Mannen uppgav för polisen att björnen hade anfallit honom vid sextiden på morgonen när han gick en morgonpromenad längst en skogsväg.

– Den rusade fram mot mig. Men attacken var över på ungefär tio sekunder. Björnen fick inte riktigt tag på mig och jag kunde springa undan. Sedan stannade jag och vi tittade på varandra ett kort tag innan den sprang iväg.

Men björnen hade lyckats riva mannen på flera ställen på kroppen. Han gick då hem och duschade av sig och lade om såren själv. Hans fru ringde polisen som kom ut till platsen.

Polisen hade ringt SOS Alarm, som ringde upp familjen och ville skicka en ambulans, men mannen avböjde och tog en taxi till Södertulls vårdcentral i Gävle för att låta en läkare titta på såren. Han valde en vårdcentral eftersom han tänkte att han skulle få vänta i flera timmar på att få hjälp om han åkte till akuten.

När GD talade med honom i går kväll berättade han om sina skador.

– Jag har väl sex eller sju djupa jack i ena skinkan och blev riven på benet, armen och ryggen. Jag hade en tjock tröja på mig och den fick ta den värsta smällen. Men jag blev chockad när det hände.

Vid lunchtid i går drog sökandet efter björnen igång.

Polisen hade beslutat att den skulle skjutas eftersom den utgjorde en fara för allmänheten. Jägare med speciella björnhundar kallades in från Borlänge och Örsundsbro. De sökte i skogarna och höll på fram till 18-tiden. Men det fanns inte ett spår efter björnen. Hundarna fick inte någon vittring och det fanns inga märken i jorden efter björnens klor.

– Så här mycket kan jag säga: På den plats som vi anvisades, där har det inte varit någon björn de senaste dygnen. Det finns ingenting som tyder på det. Hundarna borde ha fått upp något spår. Det borde också ha funnits märken efter björnens klor i marken eftersom den var mjuk, säger Karl-Bertil Johansson, jaktvårdskonsulent och jaktledare i går.

Det fruktlösa sökandet fick polisen att tvivla på mannens historia.

– Vi tror inte att det har skett någon björnattack. Det finns inga tecken på strid. Vi tror inte att skadorna kommer från något djur. Han kanske upplever det som att han har blivit attackerad av en björn, säger vakthavande befäl vid Gävlepolisen.

Det är en inställning som irriterar mannen.

– Man tar inte miste på en björn och ett annat djur. Varför skulle jag ljuga om det här? De tycker inte att jag är trovärdig. Bara för att de inte hittar några spår betyder det inte att det inte har hänt. De kan väl göra misstag de också, säger han.

Polisen har sagt att de eventuellt går vidare med historien under söndagen. Men mannen vill helst lägga det hela bakom sig.

– Tror alla på polisen så får de väl göra det. Det enda jag är nöjd med är att jag klarade mig med livet i behåll.

Mer läsning

Annons