Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnen i Bönan inte ihjälkörd

/

Den björn som i måndags kväll kördes ihjäl av ett tåg på spåret mellan Forsby och Södra Åbyggeby är inte samma björn som har huserat i Bönan.

Annons

Samtidigt har en björn setts lufsa runt i trakterna kring Trödje.

Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala har undersökt den påkörda björnen och kom med beskedet på onsdagseftermiddagen. Björnen i Bönan har beskrivits som medelstor, men den här är betydligt större.

– Den verkar dessutom bara ha ätit vegetabilier och det skulle ha funnits spår av bin i magen på den om det varit björnen i Bönan. Det innebär att vi har haft åtminstone två björnar på Norrlandet, säger Daniel Hansson som är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Fler björnobservationer har kommit in under tisdagen och onsdagen.

– En björn välte en soptunna i Hillevallen i tisdags kväll och en sågs ute på Eskön. Vid sextiden på onsdagsmorgonen observerades en björn utanför Trödje.

Daniel Hansson är öppen för att det kan röra sig om ytterligare en björn.

– Det kan vara en tredje björn, det är parningsperiod och många björnar är i rörelse. Samtidigt är det här området som observationerna gjorts i bara 170 kvadratkilometer och det är ingenting för en björn. Det är bara en tredjedel av den yta som en hona normalt rör sig över och en tiondel av en hannes. Att en björn vandrar över ett sådant område på en dag är inte alls ovanligt.

I söndags tog polisen beslutet att inledda skyddsjakt på den oskygga björnen i Bönan efter det att den förföljt en turist i Utvalnäs. Men nu ligger de lågt, sker det fler observationer av den kommer skyddsjakten att återupptas.

– Det finns ingen anledning att jaga den som det ser ut nu, men det är upp till björnen om jakten ska fortsätta, säger Daniel Hansson.

Mer läsning

Annons