Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blank slår tillbaka mot revisorerna

/
  • Kommunalrådet Carina Blank, S, tillbakavisar revisorernas kritik på alla punkter. Arkivbild.

Kommunalrådet Carina Blank tycker att revisorerna är helt fel ute när de kritiserar styrelserna i de tre försäkringsbolagen. Och hon anklagar i sin tur revisorerna för att ge sig in på politikens område.

– Det verkar vara en oppositionspolitik, säger Carina Blank.

Annons

GD berättade i går om revisorernas kritik mot hanteringen av vd-frågan och arvoden till styrelserna i de tre försäkringsbolag som Gävle kommun är delägare i. Carina Blank tillbakavisar kritiken på alla punkter.

– Revisorerna ska kontrollera att vi fattar beslut i rätt ordning. Det är min uppfattning att det har vi gjort, säger hon.

Enligt Carina Blank har revisorerna mer tittat på innehållet i styrelsebesluten än på hur de har fattats, och det är inte revisionens uppgift.

Revisorerna har också kritiserat att vd:n Björn Ryds tre vd-uppdrag inte behandlats som bisyssla i respektive styrelse. Men de tre styrelserna är delvis identiska och de olika vd-uppdragen är inga egentliga bisysslor, enligt Carina Blank.

– Att tro att vi som uppdragsgivare inte har kännedom om det här förhållandet är befängt, säger Carina Blank, som inte heller har något till övers för kritiken mot att styrelseledamöterna får arvoden från både ett moderbolag och dess dotterbolag.

– Ingenting i våra arvodesbestämmelser säger att det inte ska vara så.

Att revisionen blivit politiserad sammanfaller enligt Carina Blank med att moderaternas tidigare oppositionsråd, Gunilla de Maré, tagit över som ordförande för kommunrevisionen. Och revisorernas kritik mot hanteringen av studieresorna som kommunledningen gjorde tillsammans med Furuviksparken är enligt henne också ett exempel på samma sak.

Gunilla de Maré ville som oppositionspolitiker att det policydokument för att motverka mutor och bestickning som kommunen antog också skulle gälla förtroendevalda. Enligt Carina Blank var dokumentet inte utformat så att det var möjligt. När den debatten var avklarad övergick Gunilla de Maré till posten som ordförande för kommunrevisionen.

Det dröjde inte länge förrän Carina Blank och en kommunal chef fick kritik från revisionen för att bryta mot kommunens regler när de gjorde studieresor tillsammans med anställda i Furuviksparken och i ägarbolaget Parks & Resorts.

– Det är en händelse som ser ut som mer än en tanke att det är det första som dyker upp, säger Carina Blank.

Revisionen har också ställt en rad frågor med anledning av den planerade försäljningen av Fjärran Höjder.

– Vi har fått tio frågor av varierande karaktär, innan vi har fattat beslut i frågan. Då har revisorerna gått in i politiken. För mig är det märkligt säger Carina Blank.

Mer läsning

Annons