Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blankröst tungan på vågen

/

De rödgröna sa nej till valfrihet i hemtjänsten. Då sökte kommunalrådet Carina Blank stöd hos oppositionen

Annons

Med minsta möjliga majoritet röstade kommunstyrelsen i Gävle i går igenom fritt vårdval i hemtjänsten. Fyra av sex socialdemokrater sa nej, Vänsterpartiet likaså och Miljöpartiet var inte på plats.

Kommunalrådet Carina Blank, S, fick söka stöd hos hela oppositionen för att få igenom förslaget.

Från och med i höst någon gång – det är ännu inte bestämt exakt när – blir det fritt fram att välja mellan kommunal och privat hemtjänst i Gävle, under förutsättning att även kommunfullmäktige säger ja till förslaget den 20 juni. Systemet införs på försök i fyra år med utvärdering efter två år.

Omröstningen i kommun styrelsen i går blev något av en rysare där de tre rödgröna samarbetspartierna, som har majoritet, valde helt olika vägar. Miljöpartiets kommunalråd Roger Persson, som tidigare sagt sig vara för förslaget, var inte på plats. Det var inte heller hans ersättare Inger Schörling, MP.

I stället fick socialdemokraten Jörgen Edsvik hoppa in på det miljöpartistiska mandatet. Han valde att reservera sig mot beslutet tillsammans med tre andra socialdemokrater, däribland kommunalrådet Per Johansson. De tror bland annat att arbetsvillkoren kommer att bli sämre för personalen. I kommuner som infört valfrihetssystemet saknar nästan hälften av de privata utförarna kollektivavtal.

Även Vänsterpartiet sa nej och menade att kommunen istället ska arbeta för ”verklig valfrihet” – att den person som beviljats hemtjänst ska kunna välja vad som ska göras och när tjänsten ska utföras.

Kvar bland de rödgröna blev bara Carina Blank och Lena Lundgren, S. De fick stöd av hela oppositionen bestående av Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet. Kristdemokraterna saknar ordinarie plats i kommunstyrelsen.

Carina Blank röstade för förslaget, men erkänner att det går emot hennes egna värderingar.

– Möjligheten att kunna välja innehåll i hemtjänsten är för mig långt mycket mer intressant än att kunna välja leverantör, säger hon.

Men varför röstade du inte nej då?

– Man får välja sina strider. En majoritet i kommunfullmäktige kommer att vara för förslaget. Vi har haft interna partiträffar och partierna har redan gjort sina ställningstaganden. Det är bättre att leda en sådan här fråga och ta ansvar när jag har den roll jag har. Vi har en regering som företräder ett annat system, men jag kan inte abdikera från ansvaret för det, säger Carina Blank.

Men hur ska du kunna ta ansvar för något som du inte tror på?

– Jag har röstat med hjärtat, jag vill vara med och leda den här frågan. Allt blir nog inte bra och allt blir nog inte dåligt. Jag tror sanningen ligger någonstans mitt emellan. Det är en viktig markering att vi inför systemet på försök och ska följa upp hur det går, säger hon.

Sverigedemokraterna finns inte representerade i kommunstyrelsen, bara i kommunfullmäktige.

Mer läsning

Annons