Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blåsta på sommarjobbet

/
  • Det blev inget sommarjobb på Dragon Gate för 21-åringarna Beatrice Färdigs och Caroline Möller. Trots att kontrakten var påskrivna redan i mars väntade Dragon Gate in i det sista med att berätta för tjejerna att företaget inte har råd att betala deras löner i sommar.
  • Dragon Gates hotellverksamhet skulle starta i sommar, men öppningen har blivit uppskjuten eftersom brandskydd saknas.

Caroline Möller och Beatrice Färdigs fick ­sommarjobb på Dragon ­Gate, men bara ett par ­dagar innan de skulle börja jobba fick de veta att det inte längre fanns något ­arbete åt dem.

Annons

Dragon Gate har inte råd att öppna hotellet till sommaren som det var tänkt.

Kontrakten var påskrivna redan den 9 mars och tjejerna var fulla av förväntan på att i två månader få arbeta som museivärdar. I måndags skulle de ha börjat jobba, men förra fredagen blev de uppringda av Dragon Gate som berättade att företaget inte hade råd att låta dem arbeta där i sommar.

Caroline Möller tackade nej till tre andra sommarjobb under våren eftersom hon trodde att hon skulle jobba på Dragon Gate. Nu fick hon börja sommaren med att gå till Arbetsförmedlingen i stället.

– Först verkade de väldigt seriösa och ordnade med en utbildningsdag åt oss. De ringde till och med och övertalade mig när jag var lite osäker i början, säger Caroline Möller.

Beatrice Färdigs har börjat läsa till lärare vid Högskolan i Gävle nu i vår. Genom jobbet på Dragon Gate räknande hon med att få mer pengar att röra sig med. Hon skaffade sig därför en egen lägenhet och köpte en bil som hon och Caroline Möller kunde samåka till arbetet i.

– Jag får försöka lösa det här, men att hitta något sommarjobb nu blir nog svårt, säger Beatrice Färdigs.

Dragon Gates VD Kenny Li berättar att Caroline Möller och Beatrice Färdigs är de enda sommarvikarierna som har anställts och han förklarar varför de nu inte får jobba.

– När vi såg över budgeten i fredags insåg vi att vi inte har råd med några sommarjobbare. Vi har helt enkelt inte tillräckligt med arbete på Dragon Gate. Tanken var att vi skulle dra i gång hotellverksamheten i sommar, men så blir det inte. All verksamhet är beroende av hotellet och om inte det går bra så har vi inget arbete i museiavdelningen heller, säger Kenny Li.

Han hoppas att hotellet kan öppna i höst. Anledningen till att det inte öppnar under sommaren är att Dragon Gate måste investera i brandlarm och i ett nytt sprinklersystem.

Kenny Li är ledsen för att han inte har meddelat de två sommarvikarierna om situationen tidigare.

– Det är tråkigt att det blev så här, men de är välkomna tillbaka nästa år om det är möjligt. Jag tror att det är två veckors uppsägningstid som gäller, men vi ska sätta oss ner och gå igenom det arbetsrättsliga och se hur vi kan lösa det här.

Hotell- och Restaurangfacket tror att Dragon Gate kommer undan den här gången. Arbetsgivaren kan säga upp vikariat med kort varsel.

– Två veckors uppsägningstid är det man har rätt till, säger Katarina Lindquist som är ombudsman på HRF:s avdelning Mitt.

Caroline Möllers pappa Thomas Möller har nu tagit kontakt med ett juridiskt ombud och vill försöka få saken prövad i Arbetsdomstolen.

Mer läsning

Annons