Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blir det bussförbud vid Stortorget?

Det kommande bussförbudet på Stortorget kan försvinna. Arbetsmiljöverket skjuter upp sitt beslut för att diskutera alternativa lösningar.

Annons

I maj skickade fackförbundet Kommunal in klagomål till Arbetsmiljöverket. Man menade att de busschaufförer som kör över Stortorget upplever en extrem stressnivå som de själva inte kan styra över. Chaufförerna är rädda att köra på någon gångtrafikant som passerar torget och som inte är uppmärksam på vägbanan där bussarna kör.

Arbetsmiljöverket tog snabbt till åtgärder. Vanligtvis brukar ett möte hållas med berörda parter, men denna gång utfärdades ett förbud direkt, från och med 19 augusti skulle inga bussar få köra över Stortorget. Busslinje 41 mot Sandviken och linje 15 mot högskolan skulle drabbas och den relativt nyetablerade hållplatsen vid Esplanaden skulle flyttas.

– Det enda jag kan säga är att en alternativ lösning blir sämre för våra kunder som stiger på och av i Gävle centrum. De får längre gångavstånd än vad de har nu, säger Lars Björling, affärschef på X-trafik.

Nu har Arbetsmiljöverket beslutat att skjuta upp förbudet till den första oktober. I nästa vecka ska Arbetsmiljöverket, Gävle kommun, Stadsbussarna, Nobina och X-trafik ha ett möte och diskutera om och hur busschaufförernas situation kan lösas utan ett förbud.

Kicki Höök är tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket.

– Är det så att man vidtar åtgärder och kan garantera att chaufförernas psykosociala arbetssituation kan förbättras skulle vi kunna häva beslutet. Men det förutsätter att villkoren uppfylls, säger hon.

Exakt vilka åtgärder det gäller ska diskuteras på mötet. Samtidigt meddelar Helena Werre, trafik- och tillståndschef på Gävle kommun, att Stortorget inte kommer att byggas om.

– Men det kan hända att vi kan utföra andra åtgärder, som bättre skyltning, för att uppmärksamma om att det kan komma bussar. Men just att bygga om är inte aktuellt, då är enda alternativet att bussarna inte får åka där, säger hon.

Mer läsning

Annons