Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blir "dragis" bästa lösningen?

GÄVLE Dragspelsdagis. Det är Barn och ungdoms nya lösning av problemet med att det alltid är längre kö till förskolorna på våren än på hösten.

Annons
Varje höst brukar några avdelningar i Gävle läggas i malpåse i brist på barn.
Lokalen behålls, men personalen omplaceras.
På våren, när alla de barn som fyllt ett år under hösten vill börja på dagis, öppnas avdelningarna igen och ny personal anställs.
Nu vill man i stället använda vissa avdelningar som "dragspelsavdelningar", med personal som blir experter på att in- och utskola barn.

Under hösten ska personalen på dragspelsavdelningen arbeta som vikarier i området. Efter nyår varje år, när efterfrågan på förskoleplatser ökar, ska de öppna sin avdelning igen och ta emot barn fram till sommaren.
För att klara uppdraget ska personalen få extra utbildning och handledning.
De avdelningar som eventuellt kan bli dragspelsavdelningar finns på Svangården i Strömsbro, Gunghästen i Sätra, Pukslagargården och Holmsunds förskola eller Vikingagården i Bomhus, Vallbacksgården på Söder, Tallåsgården och Sofiedalsgården i Valbo, och Lergöken i Forsbacka.
Dessutom kommer det att behövas dragspelsavdelningar i Andersberg och i Nynäsområdet.

Varje dragspelsavdelning innebär en besparing på 600 000 kronor per år, förutsatt att avdelningens personal ersätter vikarier som annars skulle ha anställts.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons