Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blodigt allvar för floristelever

/
  • ”Makten och härligheten” är rubriken som Johanna Nygren valt att jobba efter. Tanken är att kungen ska hålla tal bakom podiet.
  • Therese Johanssons bukett innehåller bland annat hästben. Blomster­arrangemanget är tänkt till ett uppdiktat bröllop mellan greve Dracula och hans brud. Blodrött!
  • – Vi hoppas att yrkesbeviset ska ­hjälpa till att stärka yrkets status, ­säger läraren Katrine Ragnarsson.
  • I går kväll fick släkt och vänner till hantverkseleverna komma till Polhemsskolan på visning. Floristelevernas arbeten granskas i dag.

I dag är en nervös dag för sex av sistaårseleverna på Polhemsskolan. Floristelevernas yrkesbevis ska granskas – och det är hårda krav för att få godkänt. – Vi har planerat våra arbeten sedan september, säger eleven Johanna Nygren.

Annons

Mörkröda rosor, elegansnejlikor, amarantus och hästben! De fyra komponenter är vad Therese Johansson använt i sitt arbete.

Hon valde temat ”Kärlek vid första bettet” och har gjort blomsterarrangemang till ett uppdiktat bröllop mellan greve Dracula och hans brud.

– Hur jag tänkte? Blodigt!, säger Therese Johansson.

Hon är självkritisk och tror att hon får svårt att klara yrkesprovet som avgörs i dag. Av fjolårets sex granskade elever fick bara en enda godkänt.

– Allt måste vara perfekt, säger Therese Johansson.

I morgon kommer granskarna, som utsetts av Floristernas yrkesråd, agera fiktiva kunder och det gäller för eleverna att sälja in sin idé och redovisa skapandeprocessen. Dessutom ska de leverera en kostnadskalkyl.

– Vi hoppas att yrkesbeviset ska hjälpa till att stärka yrkets status, säger läraren Katrine Ragnarsson.

”Makten och härligheten” är rubriken som Johanna Nygren valt att jobba efter. Nejlikor, rosor, kallor, kermit och hypericum varvas med äpplen och vindruvor. Det givna scenariot är att kungen ska hålla tal vid regalskeppet Vasa och floristen ska skapa en dekoration till podiet samt en bukett till talaren.

– Jag ville få det dekorativt eftersom Vasa var ett dekorativt skepp. Sedan ville jag få in en känsla av stilleben för att få med tidsperioden, säger hon.

Hur jag tänkte? Blodigt!

Therese Johansson

valde temat ”Kärlek vid första bettet”

Mer läsning

Annons