Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bluesdrottningen från Finland tillbaka på CC

/

Annons

Torsdag 31 maj

Finländska bluesdrottningen Erja Lyytinen med kompband gjorde en mycket uppskattad spelning på CC-puben under påskhelgen 2011. Tillsammans med sitt band blandade hon eget material med covers.

En av hennes paradnummer heter ”Dust My Broom” och den fanns förstås med i repertoaren. Antagligen spelar hon den låten även i kväll då hon återkommer till samma scen.

Erja Lyytinen är 36 år och kommer från Helsingfors.

– Många svenskar verkar älska blues, precis som jag gör, säger Erja, sa Erja då jag intervjuade henne inför förra spelningen.

Hon har kallats för Finlands svar på Bonnie Raitt och det har hon ingenting emot. Hårdkokt blues och själfull r & b är mottot.

Det var hennes gitarrspelande pappa som först inspirerade henne. Erja gick sedan vidare och skaffade sig gedigna utbildningar, bland annat i Malmö, Köpenhamn och Los Angeles. För att finansiera sina studier gjorde hon livegig på olika ställen.

– Jag strävade efter ett eget sound och det nådde jag tack vare slidespelet, berättade Erja. Finns inte så många kvinnliga musiker som ägnar sig åt just den gitarren med sin speciella teknik. Stilen öppnar upp möjligheterna för hur man skapar och spelar musik. Och så tycker jag om att stå med klackarna djupt i Mississippideltats lera.

Mer läsning

Annons