Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bocken får en app

/
  • Appen ”Bocken 365” gör att en virtuell bock står där året om, närhelst man riktar mobilen mot bockens traditionella plats.
  • Även i år säger Eje Berglund:
– Brinner bocken så blir det ingen ny.
  • Fyra högskolstudenter står bakom kampanjen Rädda bocken, som fått stort gensvar. Alexander Romin, Per Malm, Gabriel Ekman och Joakim Silfverberg.

Nu behöver turister som vill ta en bild på Gävlebocken inte begränsa sig till den, ibland mycket korta tid, den pryder Slottstorget.

Annons

En app i mobilen gör att en virtuell bock står där året om, närhelst man riktar mobilen mot bockens traditionella plats.

Den 2 december, första advent, invigs den, som vanligt med tal och fyrverkerier. I går presenterade Bockkommittén den 46:e Gävlebocken. Appen ”Bocken 365”, framtagen av Martin Snygg i nätverket Future Position X, är en nyhet för i år. Det är även en souvenirkollektion, som kommittén hoppas ska kunna dra in pengar.
– Självklart har vi bevakning av bocken, hur mycket är alltid en hemlighet men det blir extra mycket i år. Det kostar pengar och det är därför vi säljer grejer, säger Eje Berglund, ordförande och presstalesperson för Gävlebocken.

I år finns även ett sambete med Brynäs IF.
– Ett trevligt samarbete. Bocken och Brynäs är ju Gävles två största landmärken. Den nya utearenan heter också Gävlebocken arena, säger Eje Berglund.

Årets bock är färdigbyggd.
– Som vanligt är den utspridd över hemliga platser. Den är byggd av Kultur och fritid. Torsdag nästa vecka måste vi börja montera, säger Eje Berglund.

Förra året brann bocken efter bara fem dagar. Att den även i år går upp i rök vill fyra högskolestudenter i Gävle förhindra. De har startat kampanjen ”Rädda bocken”, från början en del av en kurs i projektledning men som fick ett eget liv i och med det stora gensvaret den väckte.
– Vi vill att traditionen inte ska gå ut på att bränna bocken utan att älska den och bevara den. Det har blivit en oavsiktlig tradition att bocken ska brinna. Nu får den nästan mer publicitet om den står kvar utan att brinna, säger Gabriel Ekman, en av de fyra.

De hade inte väntat sig den stora responsen.
– Brynäs hörde av sig och handlarna stöttar oss. Vi kommer att synas på Läkerol Arena, Gallerian Nian, Flanör och olika events där vi delar ut våra pins bland annat. Vi hoppas på en Rosa bandet-effekt fast för Rädda bocken, säger Alexander Romin, också en del i kvartetten. 
Och även i år säger Eje Berglund:
– Brinner bocken så blir det ingen ny.

Mer läsning

Annons