Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bocken invigd

Under pompa och ståt förklarades på söndagen den 46:e Gävlebocken invigd. Och varken bockbrännare eller kyla lyckades sätta käppar i hjulet för folkfesten.

Annons

Trots att termometern visade 14 minusgrader hade tusentals personer sökt sig till Slottstorget för att bevittna invigningen av Gävlebocken. I den förväntansfulla publiken fanns bland andra studenten Fan Yingxing.

– Det är mitt första år här så jag har inte sett bocken förut, men jag är här för att detta är en så känd symbol för Gävle.

Hon tog många bilder för att försäkra sig om att släktingarna hemma i Kina skulle tro på henne när berättar om bocken. Själv hade hon sin åsikt klar efter att noggrant ha granskat det 13 meter höga halmdjuret.

– Jag tycker den är ganska söt, säger Fan Yingxing.

Ett annat bockfan tumlade runt i snön utanför inhägnaden.

– Bocken är jättebra, den är snygg och jag tycker om den jättemycket. Jag visste inte att den var så stor, säger nioårige Hampus Forsberg som inte kunde förstå hur någon skulle vilja bränna upp denna enorma skapelse.

– Det är dumt att någon försöker förstöra den, säger han.

Natten till i går var emellertid två gärningsmän väldigt nära att lyckas.

– Ni ska veta att det luktar bensin på frambenet. Någon försökte elda bocken i natt, berättade bockens taleperson Eje Berglund från den provisoriska scenen.

Förvånade och förfärade ”Nej” hördes från spridda delar av publiken. Något som bara en minut senare förbyttes i ett förlösande jubel när den nykorade Årets Gävlebo, Wellington Ikuobase, tog över mikrofonen och sa de magiska orden.

– Med detta förklarar jag årets bock invigd.

Erik Bergström

Mer läsning

Annons