Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bocken nära att bli nedbränd

Söndagens invigning av Gävlebocken höll på att gå upp i rök. Tidigt på söndagsmorgonen tog sig två män fram till Gävles stolthet med en dunk bensin. Men attentatsförsöket stoppades.

Annons

Det var strax efter klockan 04.00 natten mot söndag som en person som fotograferade julbocken såg vad som höll på att hända.

Vittnet såg hur två män med en bensindunk hoppade över staketet som omgärdar julbocken, sprang fram och hällde bensin på benen. Vittnet skrek åt männen som valde att fly. Enligt vittnet sprang de då i riktning mot Hamiltongatan där de hoppade in i en väntande bil och försvann.

Bocken klarade sig utan skador och polisen genomförde under söndagen en brottsplatsundersökning och den kvarlämnade bensindunken togs i beslag för teknisk undersökning.

Under söndagsmorgonen twittrade Gävlebocken själv om den hemska upplevelsen och passade på att tacka vittnet:

”Usch, hade en fruktansvärt hemsk upplevelse tidigt imorse! Stort tack till dig som räddade mig!”

Lika tacksam är bockens talesperson Eje Berglund som har en delvis annan bild av vem som ryckte in till bockens räddning.

– Den var bevakad och vad jag vet så var det vakten som såg att det var någon innanför och ropade, säger han.

Bocken har haft dygnet runt-bevakning sedan uppförandet i fredags och den ska fortsätta enligt Eje Berglund.

– Förra året hade vi bevakning men den var inte heltäckande. Då brann bocken den första obevakade natten. Bevakningen kostar mycket pengar men nu har vi avsatt mer pengar för att kunna ha en heltäckande bevakning.

Vad hade du gjort om den hade brunnit upp?

– Det vill jag inte tänka på. Det hade varit riktigt mörker om det brunnit redan före invigningen.

Men det är inte bara vakterna som ska skydda bocken. Den har också behandlats med vatten för att försvåra eventuella brandattentat berättar Eje Berglund.

– Det är inte meningen att göra en isstod, utan bara ett tunt lager. Vi använder inte flamskyddsmedel längre, det gör att halmen blir brunaktig. Vi har inte testat ismetoden förut, så det är ett experiment.
Niklas Sundin
Erik Bergström

Mer läsning

Annons