Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bocken, tomtar och en hjälte

/
  • Foto: NICK BLACKMON Ingen eld bara gnistor. Eje Berglund stod för fyrverkeriet när bocken invigdes i går.

GÄVLERöda luvor syntes lite varstans på skyltsöndagen. Öppna affärer, karuseller och stånd lockade ut gävleborna i kylan. Och naturligtvis vile många se invigningen av den stora julbocken på Slottstorget som har gjort Gävle känt långt utanför landets gränser.

Annons
Kanske främst för att den brinner ner mest varje år innan julfirandet är slut.
Rose-Marie Forsberg, skomakare på Söder och sekreterare för Söders Köpmän, som invigde årets bock, närde en förhoppning att bocken skulle få stå kvar.
Hon gav även en kort historik över bockens historia. 1966 byggdes den första bocken. Då kostade bocken 10 000 kronor. Nu betingar bocken ett värde på 100 000 kronor och bakom bocken står förutom Söders Köpmän även Gävle Kommun, Gävle Köpmän och arbetarbladet. Även Eje Berglund är med i sponsringen och bjöd på ett färgsprakande fyrverkeri.
I samband med invigningen hedrades Mikael Sjudin för sin rådiga insats att gripa förra årets bockbrännare. Blommor och 5 000 kornor blev hans belöning. En amerikansk turist och konstnär som i berusat tillstånd tände på bocken. Han angav som skäl att han trodde det var en sed att bränna ner bocken. Han dömdes senare till en månads fängelse och 100 000 kronor i skadestånd. Ett skadestånd som inte betalats ut eftersom han reste tillbaka till USA efter avtjänat straff.
Som kuriosa kan nämnas att den allra första bocken brann efter sex dagar och den första bockbrännare, en hoforsbo, också greps för sin gärning.
ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons