Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bohlunds vill bevara Rådhuset

/

Bort med bistro och bar, in med konst och kaffe. Birgitta och Lars Bohlund vill se ett levande rådhus utan stora ombyggnationer.

Annons

I en skrivelse till kommunen har Lars och Birgitta Bohlund tyckt till om Gävles centrumplan och listat flera idéer om hur Rådhuset kan användas. Kommunens förslag om saluhall, bistro, bar och butiker tror de inte på.

– Ett trevligt kafé kan bli bra, men en restaurang kräver en så stor ombyggnad att huset skulle förstöras, säger Lars Bohlund.

Tillsammans med hustrun engagerar han sig i bevarandet av Gävles gamla byggnader. Birgitta Bohlund har bland annat prisats för sitt arbete för att rädda det gamla fängelset. I skrivelsen om Rådhuset betonar Bohlunds husets historiska betydelse.

– En sådan fantastisk byggnad ska hanteras på ett seriöst sätt. Det är allas vårt hus och man måste tala om vad man tycker, därför skrev vi till kommunen, säger Birgitta Bohlund.

I skrivelsen föreslår de bland annat att kommunens administration ska finnas på Rådhusets övervåning. De efterfrågar rum för vigslar och namngivningar, att Rådhustorget får ny stenläggning med en labyrint för barnen, och så har de mängder av idéer om utställningar. En är att stadselarna ställer ut om sig själva.

– I något av Rådhusets många rum kan till exempel Hamrånge presentera sig, och göra om utställningen eftersom, säger Lars Bohlund.

Ett annat utställningsförslag är ett bildspel med lokal ungdomskonst, som kan visas med projicerade bilder.

– Med ny teknik kan man göra mycket utan att måla om, så att säga. Och det gäller att ha framtidstro. Det är nog främst äldre som lämnat in synpunkter, så vi får sätta oss in i vad de unga kan vilja ha, säger Birgitta Bohlund.

Hon och maken är inte nöjda med kommunens arbete med Gävles centrumplan.

– Den är väldigt kostsam och man har inte gjort ordentliga konsekvensanalyser. Tiden för oss vanliga att ta del av planen var kort. Vi är intresserade av att det blir bra, säger Birgitta Bohlund.

Ebba Pettersson

Mer läsning

Annons