Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokhandlarna gillar kommunens böcker

Bokhandlarna gillar kommunens förlag Natur & Kultur i Gävle. Bra böcker av hög kvalitet har betydelse för försäljningen.

Annons

I går berättade GD att den nya kulturchefen Kajsa Ravin vill lägga ner förlaget.

Natur & Kultur i Gävle har gett ut 32 titlar sedan 1994.

Utgivningen har kostat mellan 70 000 och 150 000 kronor per titel och har gått med förlust.

Nu är Gävle slotts källare full av böcker som kommunen inte lyckats sälja.

Men bokhandlarna är klart imponerade av de böcker som kommunen har gett ut.

– Det är hög kvalitet på böckerna och det är riktigt snygga produktioner. Om kommunen inte hade gett ut dem hade vi förlorat en bokskatt. Om de här författarna varit hänvisade till privata förlag hade förmodligen många av de här böckerna aldrig getts ut, säger Janne Pihl som äger Bokia.

Han berättar att butiken har sålt uppskattningsvis 250 till 300 exemplar av Ulf Ivar Nilssons senaste bok. Äldre utgivningar och de titlar som säljer mindre bra köper Bokia in en eller ett par böcker av vartefter de säljs.

En viktig del av Akademibokhandelns försäljning under förra årets sista kvartal bestod av böcker utgivna av kommunens förlag.

– Jag har arbetat inom bok- och förlagsbranschen i Stockholm i många år och en viktig del av utbudet är just lokala böcker, säger Karl Enström som är butikschef för bokhandeln.

Ulf Ivar Nilssons böcker och fotografen Lars Bygdemarks bok ”Vida Vyer” säljer bra på Akademibokhandeln. Böckerna som ges ut av Natur & Kultur i Gävle håller hög klass enligt Karl Enström.

– Det är riktigt bra böcker som är väl korrade med ytterst få faktafel.

Mer läsning

Annons